Семантическая эквивалентность слабоструктурированных баз данных - Танянский, С. С.; Руденко, Д. А.; Тулупов, В. В. (НТУ "ХПИ", 2005)
У статті розглядається клас інформаційних систем, основним компонентом яких є база даних. З урахуванням того, що база даних не розглядається в контексті однієї моделі даних і в загальному випадку може не бути строго структурованої, досліджується семантичні властивості організації бази даних. Пропонується як семантику бази даних розглядати набір правил визначальних властивостей об'єктів предметної області, у якій функціонує інформаційна система. Описано формальний підхід побудови максимально повної множини правил, на підставі якої робиться висновок про еквівалентність чи ступень подібності баз даних.

In clause the class of information systems is considered, basic component, which the database is. That the database is not examined in a context of one model of the data and generally cannot be strictly structured is investigated semantic properties of organization of a database. It is offered as semantics of a database to consider a set corrected determining property of objects of a subject domain, in which the information system functions. The formalistic approach of construct ion of maximum complete set of rules is described, on the basis of which is judged equivalence or degree of similarity of databases.
Keywords: информационная система; БД; базисные правила; хранение информации; предметная область