Зношування та cтійкість різальних інструментів із ПКНБ з зносостійким покриттям на основі нітриду бору у аморфному стані - Клименко, Сергій Анатолійович; Клименко, Сергій Анатолійович; Берєснев, В’ячеслав Мартинович (НТУ "ХПІ", 2015)
Одним із найбільш ефективних методів підвищення стійкості різальних інструментів із ПНТМ на основі КНБ, є нанесення на робочі поверхні інструменту функціональних наноструктурних зносостійких покриттів. Застосування таких покриттів дає можливість знизити температуру різання та покращити працездатність різального інструменту, завдяки цілеспрямованій зміні фізико-механічних та теплофізичних властивостей поверхневого шару, що дозволяє збільшити зносостійкість робочих поверхонь інструменту із ПНТМ на основі КНБ. Правильний вибір складу захисного покриття для конкретної операції обробки дає можливість підвищити продуктивність обробки та стійкість різальних інструментів із ПНТМ на основі КНБ.

One of the most effective methods of the wear-resistance increasing of PCBN cutting tools is creation of fun ctional nanostructured wear-resistant coatings on the working surfaces of the tool. The application of such coatings provides an opportunity to reduce cutting temperature and improve the performance of cutting tools, due to the purposeful change of mechanical and thermal properties of the surface layer, which allows one to increase the wear resistance of the working surfaces of PCBN cutting tool. Proper selection of the composition of the protective coating for a particular processing operation makes it possible to increase the efficiency of machining and wear-resistance of PCBN cutting-tools.
Wear and ctiykist cutting tools with PKNB of wear-resistant coatings based on boron nitride in the amorphous state
Keywords: різання; точіння; сталь загартована; зношування абразивне; cutting process; cutting tool; wear-resistant coatings