Формування лідерських якостей майбутніх психологів у закладах вищої освіти - Хазієв, Арсеній Вадимович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Освіта є ключовим фундаментом сучасного суспільства. Вона не лише формує та розвиває інтелектуальні та професійні здібності особистості, але й створює основу для економічного, соціального та культурного розвитку країни. У сучасному світі, де зростає значення технологій, глобалізації та швидкість змін у всіх сферах життя, освіта стає ще більш важливою [28]. Майбутній фахівець має не тільки бути добре обізнаним у своїй професі, а й володіти лідерськими якостями для створення сприятливого психологічного клімату організації, в якій він планує працювати і накопичувати професійний досвід, щоб зробити свій посильний внесок у розбудову і подальший розвиток країни. Питання лідерства завжди були на порядку денному як у вітчизняних, так і зарубіжних авторів. Настільними для керівників будь-якого рангу залишаються книги М. Вудкока, Д. Гоулмана, П. Сенге, Р. Стогділла, Ф. Тейлора, Д. Френсіса. Вирішення проблем педагогічного, психологічного, управлінського лідерства знайшло своє втілення у наукових роботах багатьох закордонних вчених. «Настільними для керівників будь-якого рангу залишаються книги М. Вудкока, Д. Гоулмана, П. Сенге, Р. Стогділла, Ф. Тейлора, Д. Френсіса» [32, с.]. Їх дослідження стали підґрунтям для інших зарубіжних авторів, таких як: О. Естін [40], Пайл Лорі [73], Х. Фредерік [60], М. Гіберт та Б. Клатт [67], Е. Яннаріно [71 ], П. Старк і Дж. Флаерті [111 ], Г. Томлінсон [114]. Загальновідомими є дослідження з лідерства таких зарубіжних авторів, як: Н. Адлер [36], C. Аппельбаум [39], Б. Басс [45], В. Бенніс [46], A. Брайман [48], T. Буш [49], Д. Гоулман [56], С. Дроттер [92], Р. Канунго [93], Т. Кешман [Cashman K], Дж. Конгер [93], М. Лінч [100], Дж. Ноель [92], Стогділл [112], Р. Чаран [92]. Серед вітчизняних авторів, що опікуються питаннями лідерства, відомі Т. Гура [10], Л. Грень [6], О. Зарічанського [13], А. Книш [20], В. Кондратьєва [], Л. Лебедик [17], В. Михайличенко [21 ], Н. Підбуцька [22], О. Романовський [21 ], Л. Скібіцька [26], Л. Сергеєва [25], В. Стрельніков [29], М. Г. Тітова [30], М. Хромей [25], З. Черваньова [33], А. Черкашин [54] та інші дослідники. Історично склалося так, що лідерство завжди приваблювало людей: стати лідером, особистістю, думки якої є слушними, а дії – корисними для суспільства – для багатьох стало «акме» у житті, вершиною життєвого кредо. Майбутній психолог повинен бути лідером у тому процесі, за який він несе відповідальність перед клієнтом, організацією, суспільством, а отже, відповідальність психолога виступає однією з головних його лідерських якостей. Динамічні якості лідера проявляються у його постійному оновленні знань, поглядів, ідей, інструментів щодо досягнення нововведень, ініціативності, прагнення до постійного самонавчання на передовому досвіді інших. Сучасні трансформації суспільного життя висувають нові вимоги до професійної діяльності психолога. Його завдання полягає не лише у здійсненні консультативної чи психокорекціної роботи, а й у здатності організовувати групові процеси, бути лідером у колективі, впливати на формування цінностей і соціально-психологічного клімату. Це активізує проблему формування лідерських якостей у майбутніх психологів у процесі навчання у закладах вищої освіти.
Keywords: методичні рекомендації; лідерські якості; психологія; майбутні психологи; вища освіта; освітні науки