Спосіб визначення вірогідності видалення стороннього тіла - Михайлусов, Ростислав Миколайович; Негодуйко, Володимир Володимирович; Нечуйвітер, Олеся Петрівна; Першина, Юлія Ігорівна; Литвин, Олег Олегович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2017)
Спосіб визначення вірогідності видалення стороннього тіла, який здійснюють шляхом визначення глибини та довжини рани. Проводять ультразвукове або рентгенографічне дослідження за яким додатково вимірюють найбільший діаметр рани, найбільший діаметр стороннього тіла та підраховують результат за формулою: К=(d1×d2)/(h+d1×d2), де К - коефіцієнт видалення стороннього тіла; d1 - найбільший діаметр рани; d2 - найбільший діаметр стороннього тіла; h - глибина рани, і при значенні коефіцієнта 0 - ймовірність видалення 0; при значенні коефіцієнта 0,5 - ймовірність видалення 50 %; при значенні коефіцієнта 1,0 - ймовірність видалення 100 %.
Keywords: патент; корисна модель; медицина; військово-польова хірургія; вульнерологія; вогнепальне поранення; рентгенографічне дослідження