Передумови зародження колективних форм науково-дослідної роботи у Національному технічному університеті "Харківський політехнічний інститут" - Гутник, Марина Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2011)
Аналізуються передумови, у яких відбувалось формування колективів дослідників у одному з найстаріших вишів України – НТУ "ХПІ". Наведені дані про стан матеріально-технічного забезпечення науково-дослідної і викладацької роботи у перші десятиліття існування закладу. Підтверджено, що наукові дослідження учених ХПТІ збагачувались закордонним досвідом і породжували пропозиції щодо поліпшення конструкцій і технологій виробництва машин.

Preconditions in which there was a formation of collectives of researchers in one of the oldest higher educational institutions of Ukraine – NTU "Kharkov Polytechnic Institute" are analyzed. The data about material support of research and teaching work condition in the first decades of existence institution are cited. It is confirmed that scientific researches of scientists of KhPTI were enriched by foreign experience and generated offers concerning improvement of designs and production methods of machines
Keywords: НТУ "ХПІ"; Харківський практичний технологічний інститут; ХПТІ; Мухачов П. М.; Зворикін К. О.; Лідов О. П.; Зуєв М. Д.; науково-дослідні кафедри