Аналіз сучасних технологій зменшення викидів автотранспорту для підвищення рівня техногенної та екологічної безпеки в Україні - Чернятинський, Іван Петрович; Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна (Донецький національний технічний університет, 2025)
Мета: на основі аналізу еволюції стандартів Euro 1-6 оцінити перспективи впровадження міжнародних практик зменшення автомобільних викидів в Україні з урахуванням потреб модернізації автопарку, розробити практичні пропозиції щодо модернізації державної політики у сфері екологізації автомобільного транспорту. Методика: застосовано комплекс методів: порівняльного аналізу та синтезу (для оцінки відмінностей у підходах до зменшення викидів в ЄС, США та Японії), контент-аналізу нормативно-правових актів та стандартів, узагальнення (для обґрунтування ефективності впроваджених технологій та практичних рішень у сфері техногенної та екологічної безпеки). Результати: з’ясовано, що сучасні технології, такі як трикомпонентні каталітичні нейтралізатори, DPF-фільтри, SCR-системи, здатні зменшити викиди CO, CH, NOₓ і PM на 80–95%. Однак в Україні через застарілий автопарк, відсутність технічного контролю та часте відключення систем очищення (EGR, DPF) ці рішення реалізуються фрагментарно. Запропоновано комплекс заходів для зменшення негативного впливу автотранспорту на довкілля та підвищення рівня техногенної безпеки, зокрема: обов’язкові перевірки на відповідність стандартам Euro 5-6, створення єдиної бази техоглядів, економічні стимули для переходу на електротранспорт, розвиток інфраструктури зарядних станцій та національна програма оновлення громадського транспорту. Наукова новизна: поєднано екологічний, технологічний та безпековий підходи до аналізу транспортних викидів, розроблено комплекс заходів для модернізації автотранспорту в Україні, що включає обов’язкові перевірки викидів, фінансові стимули, інфраструктурні рішення та законодавчі зміни. Практичне значення: проведений аналіз еволюції стандартів Euro 1-6 з урахуванням їх переваг та недоліків, а також запропонований комплекс заходів, які сприятимуть формуванню ефективної державної політики щодо контролю за викидами автотранспорту задля покращення якості атмосферного повітря, зміцнення здоров’я і поліпшення безпеки життєдіяльності населення. Впровадження автоматизованих систем моніторингу викидів і зон низьких викидів дозволить зменшити витрати на контроль і ремонт автопарку. Розвиток інфраструктури для електротранспорту та оновлення громадського транспорту підвищать стійкість транспортної системи.

Purpose. Based on the analysis of the evolution of Euro 1-6 standards, to assess the prospects for the implementation of international practices for reducing automobile emissions in Ukraine, taking into account the needs of fleet modernization, and to develop practical proposals for the modernization of state policy in the field of automobile environmental protection. Methodology. A set of methods was used: comparative analysis (to assess differences in approaches to reducing emissions in the EU, the USA, and Japan), content analysis (of regulations and standards), generalization (of the effectiveness of implemented technologies), and methods of analysis and synthesis to substantiate practical solutions in the field of technological and environmental safety. Results. It was found that modern technologies, such as three-component catalytic converters, DPF filters, and SCR systems, can reduce CO, CH, NOₓ, and PM emissions by 80-95%. However, in Ukraine, due to the outdated vehicle fleet, lack of technical control, and frequent shutdowns of cleaning systems (EGR, DPF), these solutions are being implemented in fragments. A set of measures is proposed to reduce the negative impact of motor vehicles on the environment and increase the level of industrial safety, in particular: mandatory inspections for compliance with Euro 5-6 standards, the creation of a single database of technical inspections, economic incentives for the transition to electric vehicles, the development of charging station infrastructure, and a national program for the renewal of public transport. Scientific novelty: environmental, technological, and safety approaches to the analysis of transport emissions are combined, and a set of measures for the modernization of motor vehicles in Ukraine is developed, including mandatory emissions tests, financial incentives, infrastructure solutions, and legislative changes. Practical significance. The analysis of the evolution of Euro 1-6 standards, taking into account their advantages and disadvantages, as well as the proposed set of measures, will contribute to the formation of an effective state policy on controlling vehicle emissions to improve air quality, health, and safety of the population. The introduction of automated emission monitoring systems and low-emission zones will reduce the cost of monitoring and repairing the vehicle fleet. The development of infrastructure for electric transport and the renewal of public transport will increase the sustainability of the transport system.
Analysis of modern technologies for reducing vehicle emissions to improve the level of technogenic and environmental safety in Ukraine
Keywords: шкідливі викиди; автотранспорт; каталітичні нейтралізатори; DPF-фільтри; SCR-системи; електротранспорт; стандарти Euro; harmful emissions; motor vehicles; catalytic converters; DPF filters; SCR systems; electric vehicles; Euro standards