Аналітичний огляд проведення ліцензійних іспитів в зарубіжних країнах та в Україні - Пімінов, О. Ф.; Великий, Дмитро Львович; Огарь, С. В.; Глущенко, А. В.; Шульга, Л. І. (Національний фармацевтичний університет, 2018)
Система ліцензійних інтегрованих тестових іспитів є комплексом засобів стандартизованої діагностики рівня професійної компетентності, що введена в Україні як форма незалежного оцінювання здобувачів вищої освіти за галуззю знань «Охорона здоров’я». Метою роботи є вивчення та узагальнення досвіду зарубіжних країн у проведенні ліцензійних іспитів, їх місії, умов, структури та регламенту проведення, а також розгляд запровадження системи ліцензійних іспитів в Україні. Результати. Проаналізована система ліцензійних іспитів у країнах: США, Канаді, Великій Британії, Чехії, Польщі; визначено, що Канада та Чехія мають у структурі іспиту практичну і теоретичну частини і необмежений час на його складання; США, Велика Британія та Польща ліцензійним іспитом визначають компетентності для вирішення практичних питань фармації. Проведення ліцензійних іспитів покладене на національні ради з фармації або фармацевтичні асоціації. Ліцензійний іспит в Україні містить три складові: «Крок 1 Фармація» – проводиться з фундаментальних дисциплін, вимірює показники якості базової вищої освіти, «Крок 2 Фармація» – є частиною Державної атестації і визначає показники якості фахової складової вищої освіти та «Крок 3 Фармація» – базується на програмі підготовки в інтернатурі і встановлює рівень професійної компетентності провізора-інтерна. Відрізняється і критерій складання: у США та Канаді результат «склав» визначається на рівні 50 % правильних відповідей, а у Великій Британії та Польщі становить 55 % і 56 % відповідно, в Україні становить 60,5 % для «Крок 1, 2 Фармація» та 70,5 % для «Крок 3 Фармація». Висновки. Тест як інструмент вимірювання навчальних досягнень, використовується у багатьох країнах світу і належить до основних понять педагогічної діагностики. Крім того, загальнодержавний ліцензійний тестовий іспит для майбутніх фармацевтів у жодній країні на етапі додипломного навчання не проводиться; в Україні «Крок 1 Фармація» студенти складають після закінчення 3-го курсу, та «Крок 2 Фармація» на 5-му курсі у структурі державної атестації; за кордоном ліцензійні іспити проводяться профільними структурами, як правило, фармацевтичними асоціаціями або радами, в Україні – Центром тестування при Міністерстві охорони здоров’я; закордонні фахівці зазвичай мають один ліцензійний іспит, в Україні їх проводиться три впродовж всього терміну навчання.

The system of integrate licensing test exams is a complex of means of standardized diagnostics of a professional level competence that are introduced in Ukraine as a form of students’ independent evaluation studying in the «Healthcare» knowledge branch. Aim. To study and summarize the best foreign countries practice in conducting licensing exams, their mission, conditions, structure and time-limit which may be regarded as a system of integrated licensing exams in Ukraine Results. In some countries the system of licensing exams was analyzed: the USA, Canada, the UK, Czech Republic, Poland; it was found that in Canada and Czech Republic the structure of licensing exam includes theoretical and practical parts and time for its delivery is not limited; the US, the UK and Poland determine the level of competence in solving pharmaceutical practical tasks by licensing exam. Lincensing exams are conducted by National councils of pharmacy or pharmacy associations. The licensing exam in Ukraine consists of three parts: «Krok 1 «Pharmacy» which is conducted in disciplines of fundamental training, shows the quality indicators of basic higher education, “Krok 2 “Pharmacy” is a part of State certification and determines the quality indicators of higher education professional component and “Krok 3 “Pharmacy” is based on training program in internship and set up the level of professional competence of pharmacist-intern. In the USA and Canada the result of exam “pass” is determined by the criterion of 50 % of correct answers and in the UK and Poland it is consist of 55 % and 56 % respectively, in Ukraine the exam criterion is 60,5 % for “Krok 1, 2 “Pharmacy” and 70,5 % for “Krok 3 “Pharmacy”. Conclusions. The test, as an instrument for educational outcomes measuring, is used in many countries of the world and belongs to the basic concepts of pedagogical diagnostics. In addition, the national integrate licensing test exam for pharmacists is not conducted at the undergraduate level in any country; in Ukraine, “Krok 1 “Pharmacy” is passed after the third year of studying and “Krok 2 “Pharmacy” – after the 5th year of studying in the structure of State certification; abroad, licensing exams, as a rule, are conducted by specialized structures, generally, they are provided by pharmaceutical associations or councils, in Ukraine – by the Testing Center which is attached under the Ministry of Healthcare; foreign specialists pass one licensing exam, in Ukraine – three exams throughout the entire period of study.
Analytical review of licensing examinations in foreign countries and in Ukraine
Keywords: ліцензійний іспит; тестування; "Крок 1, 2, 3 "Фармація"; провізори-інтерни; оцінка знань; закордонний досвід; licensing exam; integrate; "Krok 1, 2, 3 "Pharmacy"; pharmacists-interns; assessment of knowledge; foreign experience