Некрасов, Павло ОлександровичГудзь, Ольга МиколаївнаРуднєва, Світлана ІванівнаНекрасов, Олександр Павлович2020-01-172020-01-172019Кінетика і термодинаміка ферментативного процесу виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерів / П. О. Некрасов [та ін.] // Інтегровані технології та енергозбереження. – 2019. – № 2. – С. 11-20.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/43792В роботі виконано математичне моделювання кінетики ферментативної переетерифікації триацилгліцеринів під дією ферментного препарату Novozym 40086 («Novozymes», Данія). Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги. Розраховано термодинамічні параметри і зроблено висновок про внесок кожної з реакцій у загальний процес. Отримані результати є основою для визначення технологічних параметрів виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерів.Mathematical modeling of the kinetics of the enzymatic interesterification of triacyl-glycerols under the action of the enzyme preparation Novozym 40086 (Novozymes, Den-mark) has been performed in the work. The rate constants of direct and inverse reactions, as well as their equilibrium constants, have been determined. Thermodynamic parameters have been calculated and a conclusion has been made on the contribution of each of the reactions to the overall process. The results obtained are the basis for determining the technological parameters of the production of fatty systems with a minimum content of trans-isomers.ukпереетерифікаціяліпазаматематичне моделюванняinteresterificationlipasemathematical modelingКінетика і термодинаміка ферментативного процесу виробництва жирових систем з мінімальним вмістом транс-ізомерівKinetics and thermodynamics of the enzymatic process of production of fatty systems with minimum trans-isomers contentArticle