Призначення припусків на механічну обробку деталей розрахунково-аналітичним методом - Мамонтов, Анатолій Геннадійович (Моделіст, 2020)
При виконанні курсового проекту з дисциплін «Технологія виробництва автомобілів та тракторів» та «Технологія виробництва та ремонту автомобілів» студенти спеціалізації 133.01 «Автомобілі та трактори» та 274.01 «Автомобілі та автомобільне господарство» здійснюють проєктування заготовки, з якої шляхом механічної обробки поверхонь виготовляється деталь, креслення якої видається студенту як завдання для розробки технологічного процесу. У процесі вивчення зазначених дисциплін студенти на практичних заняттях знайомляться з методикою призначення припусків на механічну обробку поверхонь заготовки, що дозволяє їм оформити креслення заготовки. Мета цієї роботи – допомогти студентам, які виконують курсовий проєкт з розробки технологічного процесу механічної обробки деталі, глибше усвідомити вплив різних факторів на величину припуску, який необхідно призначити на механічну обробку кожної поверхні заготовки деталі. Розрахунково-аналітичний метод призначення припусків, який розглядається у цій роботі, дозволяє студенту проаналізувати особливості виконання технологічних операцій, на яких буде оброблятися певна поверхня заготовки, і призначити таким чином припуск, мінімально необхідний для виконання цієї обробки. Методичні вказівки включають викладення основних міркувань, які слід урахувати при призначенні припусків в умовах серійного виробництва, коли обробка заготовок проводиться різальним інструментом, заздалегідь встановленим на потрібний розмір. Розглядається також варіант обробки з індивідуальною установкою інструмента на розмір при обробці кожної заготовки, а також багатопрохідна обробка (типу шліфування) з поступовим наближенням розміру поверхні, що обробляється, до потрібної величини. Викладення матеріалу супроводжується посиланнями на рекомендовану літературу та контрольними завданнями, що полегшить роботу студентам при відпрацюванні змісту практичних занять та виконанні курсового проекту. Методичні вказівки включають також приклад призначення проміжних та загального припусків на обробку однієї з поверхонь заготовки розрахунково-аналітичним методом.
Keywords: механічна обробка; шліфування; термообробка; штампувальні ухили; протягування; глибоке свердління