Форми українського етикету - Нагайцева, Ніна Іванівна; Северин, Надія Василівна (PrintHouse, 2021)
Студенти-іноземці, які з "нуля" починають вивчати мову, в першу чергу знайомляться з її граматикою і фонетикою, написанням елементарних слів і форм, началами морфології і синтаксису. Ці кроки є першими цеглинками у побудові будівлі системності. Однак без осягнення правил комунікації у новому соціумі цих знань недостатньо. Тому вивчення штампів мовного етикету треба починати вже з перших уроків. Цьому присвячені подані методичні вказівки, де для вивчення пропонуються 14 тем: "Звертання", "Привітання, "Знайомство", "Запрошення", "Прохання. Пропозиція", "Згода і відмова", "Згода і незгода з думкою співрозмовника", "Скарга і розрада", "Комплімент", "Несхвалення", "Поздоровлення. Побажання", "Подяка", "Прощання". Використання етикетних форм презентується у діалогічних текстах, пропонується у вправах з відсутніми фрагментами у заданих мовних ситуаціях, а також при трансформаціях певного контексту в діалог. Знання, отримані на матеріалі живих мовних зразків, допоможуть інофонам швидше освоїтися у новому мовному середовищі, отримати позитивний імпульс для подальшого успішного вивчення іноземної мови. Дані методичні вказівки можна використовувати як в аудиторії, так і під час самостійної роботи вдома.
Keywords: методичні вказівки; етикетні форми; граматика; фонетика; звертання; привітання; несхвалення; знайомство; подяка