Особливості експериментального дослідження з професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організаційної діяльності - Євтифієв, Андрій Сергійович; Резнік, Світлана Миколаївна (Запорізький національний університет, 2025)
У статті охарактеризовано особливості проведення педагогічного експерименту, спрямованого на визначення ефективності професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури і спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів. Розкрито сутність ключових понять «організація», «організаційна діяльність», «організаційна компетентність». У нашому дослідженні ми зосереджуємося на професійній підготовці майбутніх магістрів фізичної культури та спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів, яку визначаємо як складний, системний процес формування професійно важливих знань, умінь, навичок, особистісних якостей, які забезпечують готовність майбутнього фахівця успішно впорядковувати дії, необхідні для ефективного проведення відповідних заходів. Педагогічний експеримент проводився у 2023–2025 рр. на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» і Національного університету фізичного виховання і спорту України. Експеримент складався з трьох етапів: констатувального, формувального та контрольного. Визначено критерії та показники сформованості відповідної готовності: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний та оцінний. Охарактеризовано високий, середній і низький рівні готовності майбутніх магістрів до організації оздоровчих та спортивних заходів. Метою констатувального етапу експерименту є визначення початкового рівня сформованості у майбутніх магістрів фізичної культури і спорту готовності до організації оздоровчих та спортивних заходів. Організація формувального етапу експерименту передбачала визначення контрольної групи респондентів, підготовка якої здійснювалася за традиційною методикою, та експериментальної групи, у підготовку котрих упроваджено педагогічні умови професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури і спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів. Метою контрольного етапу експерименту є порівняння рівня сформованості готовності до організації оздоровчих та спортивних заходів у респондентів експериментальної та контрольної груп. Перспективою подальших досліджень є обґрунтування ефективності педагогічних умов професійної підготовки майбутніх магістрів фізичної культури і спорту до організації оздоровчих та спортивних заходів. The article describes the peculiarities of conducting a pedagogical experiment aimed at determining the effctiveness of professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events. The essence of the key concepts – «organization», «organizational activity», «organizational competence» – is revealed. In our study, we focus on the professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events, which we defie as a complex, systematic process of formation of professionally important knowledge, skills, personal qualities that ensure the readiness of the future specialist to successfully organize the actions necessary for the effctive implementation of relevant events. The pedagogical experiment was conducted in 2023–2025 on the basis of the National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» and the National University of Physical Education and Sports of Ukraine. The experiment consisted of three stages: ascertaining, formative and control. Criteria and indicators of the formation of appropriate readiness are determined: motivational, cognitive, activity and evaluative. The high, medium and low levels of readiness of future masters for the organization of health and sports events are characterized. The purpose of the ascertaining stage of the experiment is to determine the initial level of readiness for the organization of health and sports events in future masters of physical culture and sports. The organization of the formative stage of the experiment provided for the determination of the control group of respondents, the preparation of which was carried out according to the traditional method, and the experimental group, in the preparation of which the following were implementedPedagogical conditions of professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events. The purpose of the control stage of the experiment is to compare the level of readiness for the organization of health and sports events in the respondents of the experimental and control groups. Prospects for further research are to substantiate the effctiveness of pedagogical conditions for the professional training of future masters of physical culture and sports for the organization of health and sports events.
Features of the experimental study on the professional training of future masters of physical culture and sports for organizational activities
Keywords: педагогічний експеримент; організація; організаційна компетентність; організаційна діяльність; спеціальність "Фізична культура і спорт"; готовність до організації; здоров'я; фізкультурно-оздоровча діяльність; майбутні магістри; майбутні фахівці фізичної культури і спорту; pedagogical experiment; organization; organizational competence; organizational activity; specialty "Physical Culture and Sports"; readiness for organization; health; physical education and health activities; future masters; future specialists of physical culture and sports