Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Екологія" - Тетяна Борисівна; Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Крючкова, Валерія Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасна екологічна освіта передбачає формування у здобувачів вищої освіти системного бачення взаємозв’язків між природними компонентами довкілля, а також розуміння впливу техногенного навантаження на стан навколишнього середовища. Лабораторні роботи є важливим елементом навчального процесу, оскільки дозволяють закріпити теоретичні знання на практиці, опанувати сучасні методи дослідження природного середовища, набути навичок роботи з аналітичними приладами та інтерпретації результатів. Методичні вказівки розроблено з метою сприяння формуванню у здобувачів вищої освіти практичних навичок проведення лабораторних досліджень, зокрема аналізу стану водних і ґрунтових ресурсів, виявлення рівнів забруднення та оцінки потенційних екологічних ризиків. Представлені лабораторні роботи охоплюють основні екологічно значущі показники стану довкілля: фізико-хімічні характеристики води, концентрацію нітратів у харчових продуктах, кислотність ґрунтів, а також застосування методів біотестування для оцінки токсичності природного середовища. Матеріал структуровано таким чином, щоб сприяти поступовому засвоєнню змісту, розвитку навичок екологічного аналізу та формуванню відповідального ставлення до охорони навколишнього природного середовища.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; екологія; навколишнє середовище; природні об'єкти; забрудненість повітря