Облік для стратегічного управління: теоретико-методологічні засади - Рета, Марина Володимирівна (ВД "ІНЖЕК", 2016)
Метою статті є упорядкування теоретико-методологічних засад бухгалтерського обліку для адаптування його інструментарію до потреб стратегічного управління. У роботі доведено, що на сучасному етапі розвитку накопичено значну кількість факторів, які призводять до необхідності вдосконалення методології бухгалтерського обліку. Розглянуто та критично проаналізовано передумови вдосконалення методологічної бази бухгалтерського обліку. Визначено головні аспекти ряду бухгалтерських теорій, що характеризують методологічні основи побудови інформаційного забезпечення стратегічного розвитку суб'єктів господарювання. Обґрунтовано напрями вдосконалення через поєднання суміжних методів і модифікації традиційних облікових методів за допомогою поєднання декількох підходів: процедурного, адитивного, системно-діяльнісного та аксіологічного.

The article is concerned with arrangement of the theoretic-methodological foundations of accounting for adapting its instrumentarium to the needs of strategic management. This publication has proved that, at the present stage of development, a significant number of factors has been accumulated that lead to the need to improve the methodology of accounting. Preconditions for improving the methodological base of accounting have been reviewed and critically analyzed. The major aspects of a number of accounting theories, describing the methodological foundations of building the information support for strategic development of business entities have been identified. Directions of improvement through a combination of related techniques together with modifications of traditional accounting methods, and using a combination of several approaches: procedural, additive, system- and activity-based, and axiological, have been substantiated.
Accounting for strategic management: theoretic-methodological foundations
Keywords: облік бухгалтерський; вимоги інформаційні; інструментарій; адаптування; accounting; information requirements; strategic management