Екологічний ризик на різних рівнях дослідження природно-техногенних систем, інформаційне забезпечення його оцінки - Козуля, Тетяна Володимирівна; Ємельянова, Дар'я Ігорівна (Херсонський національний технічний університет, 2015)
У статті сформована система комплексної оцінки природно-техногенних комплексів з урахуванням ризику негативних порушень в соціальній, економічній і екологічній системі, розроблене інформаційне забезпечення для розв'язання задачі встановлення допустимого ризику, як основи визначення доцільних заходів з запобігання та зниження ризику для об'єктів НПС Надане алгоритмічне забезпечення дозволяє встановити негативні фактори порушення гомеостазу природно-техногенних комплексів, надати комплексну оцінку екологічної якості природно-техногенних об'єктів.

The article provides the system of complex estimation of natural-anthropogenic systems taking into account the risk of negative violations in the social, economic and ecological system, the information system concerning the problem of the possible risk determination is developed, as the basis of determination of reasonable measures for prevention and decrease of the risk for environment. The given algorithmic support allows identifying negative factors disturbing the homeostasis of man-made complexes, and provides complex ecological quality assessment of man-made objects.
Environmental risks at different levels of natural and industrial systems study, informational estimation support
Keywords: екологічний ризик; природно-техногенні комплекси; decrease of the risk; natural-anthropogenic systems