Технологічні принципи отримання керамічного клінкеру на основі важкоспікливої глинистої сировини - Присяжна, Лариса Василівна; Федоренко, Олена Юріївна; Дяков, С. С.; Гопта, Аліна Юріївна (ФОП Азамаєв В. Р., 2013)
Метою роботи є дослідження впливу природних лужних та лужноземельних алюмосилікатів на спікання та фазоутворення керамічних мас на основі важкоспікливих глин. Як базові розглядали полімінеральні глини Верхньосируватського, Залютинського, Шестаківського та Лужківського родовищ, які належать до кислого типу глинистої сировини та відрізняються підвищеним вмістом вільного кварцу. Роль флюсуючих компонентів клінкерних мас виконували матеріали техногенного походження – супутні продукти переробки та збагачення гірських порід (гранітів, сієнітів, пегматитів, тощо), які відносяться до багатотоннажних відходів гірничовидобувного комплексу. Такий підхід до вирішення задачі отримання керамічного клінкеру на основі важкоспікливої глинистої сировини дозволить знизити собівартість та покращити якість виробів, що, в цілому сприятиме підвищенню конкурентоздатності вітчизняної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках матеріалів для будівельної індустрії.
Keywords: будівельні матеріали; клінкерні вироби; відсіви сієнітів; вуглевидобування; пегматити