Порівняльний аналіз переваг та недоліків бойового застосування переносних зенітно-ракетних комплексів різних типів - Іванець, Михайло Григорович; Горєлишев, Станіслав Анатолійович; Іванець, Григорій Володимирович; Воїнов, Валерій Вікторович; Баулін, Дмитро Станіславович; Наконечний, Олександр Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Аналіз характеру збройної боротьби останніх десятиліть свідчить про різке підвищення впливу сучасного озброєння та військової техніки на хід воєнних дій. На даний час озброєння та військова техніка складають основу бойової могутності збройних сил любої держави та є визначальним фактором досягнення успіху у війні чи збройному конфлікті. Однією з характерних особливостей агресивних військових дій РФ проти України є широке застосування військово повітряних сил, зокрема, літаків, гелікоптерів, безпілотних літальних апаратів, які мають на оснащенні крилаті ракети різних типів. Для ударів по території України противник використовує крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні, зенітні керовані ракети та ударні безпілотні літальні апарати. На сьогоднішній день одним з найбільш ефективних і поширених засобів боротьби з повітряними цілями на малих висотах при веденні бойових дій (операцій) стали сучасні переносні зенітно-ракетні комплекси. Застосування таких комплексів різко обмежує діапазон висот застосування всіх типів бойової пілотованої авіації, робить негативним вплив на точність завдання ударів по наземним і надводним цілям. Проведено порівняльний аналіз основних характеристик, переваг та недоліків різних типів переносних зенітно-ракетних комплексів, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України в теперішній час, в інтересах підвищення ефективності їх застосування в різних умовах бойової обстановки.

An analysis of the nature of armed struggle in recent decades indicates a sharp increase in the influence of modern weapons and military equipment on the course of military operations. Currently, weapons and military equipment form the basis of the combat power of the armed forces of any state and are a determining factor in achieving success in a war or armed conflict. One of the characteristic features of the Russian Federation’s aggressive military actions against Ukraine is the widespread use of air forces, in particular, airplanes, helicopters, and unmanned aerial vehicles equipped with cruise missiles of various types. To strike Ukraine, the enemy uses air-, sea-, and ground-based cruise missiles, ballistic and anti-aircraft guided missiles, and attack unmanned aerial vehicles. Today, modern man-portable anti-aircraft missile systems have become one of the most effective and widespread means of combating air targets at low altitudes during combat operations (operations). A comparative analysis of the main characteristics, advantages and disadvantages of various types of man-portable anti-aircraft missile systems currently in service with the Ukrainian armed forces was carried out, in the interests of increasing the effectiveness of their use in different combat conditions.
Comparative analysis of the advantages and disadvantages of the combat use of different types of manpade anti-airmissile systems
Keywords: військова техніка; переносні зенітно-ракетні комплекси; повітряні цілі; бойові характеристики; порівняльний аналіз; military equipment; man-portable anti-aircraft missile systems; air targets; combat characteristics; comparative analysis