Динаміка процесу різання при зубофрезеруванні шевронних коліс - Клочко, Олександр Олександрович; Камчатна-Степанова, Катерина Валеріївна; Охріменко, Олександр Анатолійович; Манохін, Андрій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Розглянуті питання особливостей використання фрези з роздільною схемою формоутворення. Надано характеристику нерівномірності навантаження на інструмент, пов'язаного з різними схемами та конструкційними особливостями зуборізних фрез. Показано, що характер осцилограм крутного моменту фрези з роздільною схемою формоутворення свідчить про більшу плавність процесу різання та менші зусилля різання. Фрези з роздільною схемою формоутворення мають в 1,75 разів більше зубів, на довжині одного витка нарізування, ніж стандартна фреза. У діапазоні досліджуваних подач 3-6 мм/об середній крутний момент при роботі фрезою з роздільною схемою формоутворення в 2-2,5 рази менше, ніж при роботі з стандартною фрезою, що обробляє бічні поверхні та дно впадин зубів, і в 1,5 рази менше, коли стандартна фреза не обробляє дно впадин зубів.

The questions of features of application of a mill with the separate scheme of forming are considered. The characteristic of nonuniformity of loading on the tool connected with various schemes and design features of gear cutters is given. It is shown that the nature of the torque waveforms of the cutter with a separate shaping scheme indicates a greater smoothness of the cutting process and less cutting effort. Cutters with a separate shaping scheme have 1.75 times more teeth at the length of one turn of cutting than a standard cutter. In the range of investigated feeds 3-6 mm/rev, the average torque when working with a cutter with a separate shaping scheme is 2-2.5 times less than when working with a standard cutter that treats the side surfaces and bottom of tooth cavities, and 1.5 times less when the standard cutter does not process the bottom of the teeth.
Dynamics of the cutting process when gear-milling chevronic wheels
Keywords: зубофрезерування; роздільна схема формоутворення; крутний момент; зубчате колесо; ефективність різання; gear milling; separate shaping scheme; torque; gear; cutting efficiency