The role of vitamin D supplementation in reducing COVID-19 severity in children: a narrative review - Vyshnytska, Iryna Anatolyivna; Svyrydovska, Viktoriia Volodymyrivna; Hernandez, Minerva Alfred; Golbodaghi, Brian Ara (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Vitamin D3 supplementation has been shown to play an important role in the immune response and protection against COVID-19 infection in all populations [1] but the effects of Vitamin D3 supplementation in pediatric patients infected with COVID-19 is yet to be explored. In this narrative review we studied the effects of 25‐hydroxycholecalciferol (25‐OHD) in children infected with COVID-19. Purpose of the study. This secondary research aims to execute a search in the literature to identify the data regarding vitamin D3 supplementation and the severity of COVID-19 infection in children aged 1-18. This will allow us to determine if there is any correlation with vitamin D3 supplementation at higher doses with a reduction in COVID-19 mortality, duration of infection, etc. Materials and methods. A comprehensive review of the literature located within electronic databases was conducted to identify relevant studies. Databases used include PubMed and Google Scholar. Studies were selected which met the inclusion criteria. Data extraction and quality assessment was performed using standardized methods. The studies required subjects aged 1-18 infected with COVID-19 and serum vitamin D3 levels. Some studies compiled into our review also included the severity of symptoms. Only studies published in the English language were included. The results. The literature revealed correlations between vitamin D3 levels in children aged 1-18 years infected with COVID-19 and the severity of infection. There was a linear relationship between lower vitamin D3 levels and the increased severity of COVID-19 infection in pediatric patients. These results suggest that vitamin D3 should be supplemented to potentially be able to decrease the severity of COVID-19 infection in a pediatric patient population or as a prophylaxis to COVID-19 infection. However, serum levels are to be detected in what is used for the amount of vitamin D3 to show how much is needed to reduce the severity of COVID-19. Було показано, що добавки вітаміну D3 відіграють важливу роль в імунній відповіді та захисті від інфекції COVID-19 у всіх групах населення, але вплив добавок вітаміну D3 на педіатричних пацієнтів, інфікованих COVID-19, ще належить вивчити. У цьому наративному огляді ми вивчали вплив 25-гідроксихолекальциферолу (25-OHD) на дітей, інфікованих COVID-19. Мета. Це вторинне дослідження має на меті здійснити пошук у літературі для виявлення даних щодо прийому вітаміну D3 та тяжкості інфекції COVID-19 у дітей віком від 1 до 18 років. Це дозволить нам визначити, чи є якась кореляція з добавками вітаміну D3 у більш високих дозах зі зниженням смертності від COVID-19, тривалості інфекції тощо. Матеріали та методи. Було проведено комплексний огляд літератури, розміщеної в електронних базах даних, щоб визначити відповідні дослідження. Використовувані бази даних включають PubMed і Google Scholar. Були відібрані дослідження, які відповідали критеріям включення. Вилучення даних та оцінка якості проводилися за допомогою стандартизованих методів. Для проведення досліджень були потрібні пацієнти віком від 1 до 18 років, інфіковані COVID-19 та їх рівні вітаміну D3 в сироватці крові. Деякі дослідження, зібрані в нашому огляді, також включали тяжкість симптомів. Були включені лише дослідження, опубліковані англійською мовою. Отримані результати. У літературі виявлено кореляції між рівнем вітаміну D3 у дітей віком 1 –18 років, інфікованих COVID-19 та тяжкістю інфекції. Існувала лінійна залежність між нижчим рівнем вітаміну D3 та підвищенням тяжкості інфекції COVID-19 у педіатричних пацієнтів. Ці результати свідчать про те, що вітамін D3 слід призначати, щоб потенційно мати можливість зменшити тяжкість інфекції COVID-19 у педіатричній популяції пацієнтів або як профілактика інфекції COVID-19. Однак, рівень вітаміну D3 у сироватці крові має бути визначений, щоб показати, скільки його потрібно для зменшення тяжкості COVID-19. Висновки. У хворих із поєднаним перебігом ІХС та ожиріння знайдено високі рівні індексу НОМА, що свідчить про інсулінорезистентність. Визначення показників вуглеводного обміну (глюкози, інсуліну, індексу Нома) доцільно для своєчасної діагностики інсулінорезистентності та призначення лікування за коморбідності метаболічних порушень.
Роль добавок вітаміну D у зниженні тяжкості COVID-19 у дітей: наративний огляд
Keywords: vitamin D3; 25‐hydroxycholecalciferol; COVID-19 infection; pediatric patients; вітамін D3; 25-гідроксихолекальциферол; інфекція COVID-19; педіатричні пацієнти