Пошуки сорбентів для елюації нафтопродуктів з води - Кричковська, Лідія Василівна; Єссам, Ахмед Єлнаггар; Дубоносов, Володимир Леонідович (НТУ "ХПІ", 2019)
Не існує єдиного способу повного усунення нафти з водної поверхні. Вирішення цього завдання здійснюється на основі комплексної технології поетапної локалізації, збору і ліквідації нафти на всіх стадіях її розливу по поверхні. Сорбційні способи на основі хімічно нейтральних матеріалів дозволяють вирішувати задачу усунення нафти екологічно чистим методом. Нафтопоглинаючі сорбенти можуть бути використані практично на всіх етапах боротьби з нафтовими розливами.З нафтопоглинаючих сорбентів найбільш перспективні сорбенти з рослинних відходів, так як, з одного боку, при попаданні їх в навколишнє середовище, вони не можуть завдати їй екологічної шкоди з огляду на їх природне походження, а з іншого боку, їх виробництво дозволяє вирішувати проблему утилізації відходів сільськогосподарської продукції .До високопористих сорбентів відносяться: активне вугілля, нізькоплотні вуглецеві і графітові матеріали, матеріали на основі вуглецевих похідних.
Search for sorbents for the elution of petroleum products from water
Keywords: сорбенти відходи агропромислового комплексу; високопористі речовини; піроліз; sorbent waste of the agro-industrial complex; highly porous substances; pyrolysis