Методичні вказівки до практичної роботи за темою "Методи управління природоохоронною діяльністю" з дисципліни "Організація та управління в природоохоронній діяльності" - Портянник, Сергій Васильович; Філенко, Олеся Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Необхідною складовою екологічного управління природоохоронною діяльністю є економічне обґрунтування його процедур та керованих процесів. В Україні відбувається інтеграція природоохоронних економічних інструментів і механізмів управління розвитком держави в умовах інтеграції до Європейського Союзу. На прак тиці такі інструменти та механізми повинні стимулювати раціональне використання природних ресурсів (РВПР), стабілізувати якість навколишнього природного середовища (НПС), сприяти зменшенню витрат на штрафні санкції тощо. Сучасна держава потребує обґрунтованої екологічної політики, побудованої на основі дії економічних важелів за умов децентралізації всієї системи управління країною і переходу на ринкові механізми економіки з урахуванням принципів сталого еколого-економічного розвитку, реалізацію котрих забезпечує механізм екологіч ного управління природоохоронною діяльністю.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; екологічне управління; природоохоронна діяльність; навколишнє середовище; довкілля