Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Рекреалогія та курортологія" - Носирєв, Олександр Олександрович; Мартинова, Вікторія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Курс «Рекреалогія та курортологія» є важливою складовою підготовки фахівців у сфері туризму, рекреації та готельно-курортного бізнесу. Він дозволяє студентам отримати системні знання про організацію рекреаційної діяльності, особливості санаторно-курортного обслуговування, типологію курортів та використання природних ресурсів для оздоровлення населення. Метою навчальної дисципліни «Рекреалогія та курортологія» є формування у студентів фахового світогляду щодо геопросторової організації та умов розвитку рекреацій та санаторно-курортної справи, специфіки та принципів, планувальної організації рекреаційних та санаторно-курортних комплексів та використання рекреаційно-курортних лікувальних та оздоровчих властивостей в індустрії туризму та гостинності. Зміст навчальної дисципліни «Рекреалогія та курортологія» спрямований на оволодіння необхідними знаннями про рекреаційні ресурси, курорти, санаторно-курортне обслуговування та лікувально-оздоровчий туризм, особливості туристичного, економічного та соціального потенціалу рекреаційних та курортних місцевостей. В межах курсу здобувачі вивчають основні закономірності функціонування рекреаційних та курортних систем, організацію різних видів рекреаційної діяльності, типологію курортів та особливості використання природних рекреаційних ресурсів, знайомляться з історією розвитку курортної справи, принципами планування рекреаційних територій, методами санаторно-курортного лікування, а також з міжнародними стандартами та практиками екологічно безпечної рекреації. Особлива увага приділяється практичним аспектам: аналізу територіальних рекреаційних систем, організації оздоровчих та спортивно-оздоровчих комплексів, оцінці рекреаційного потенціалу регіонів, порівнянню українських і світових курортів та застосуванню сучасних екологічних та менеджерських підходів. Практичні заняття передбачають формування вмінь аналізувати рекреаційні території, планувати та організовувати рекреаційні та курортні комплекси, оцінювати екологічні та економічні аспекти рекреаційної діяльності. Під час практичних студенти працюють із картосхемами та інтерактивними матеріалами, виконують кейсові завдання, порівнюють українські та світові курорти, оцінюють ефективність використання природних ресурсів, розробляють пропозиції щодо покращення рекреаційних і санаторно- курортних послуг та застосування міжнародних стандартів. Методика практичних занять спрямована на поєднання теоретичних знань із практичними навичками, розвиток критичного мислення, уміння приймати обґрунтовані рішення та працювати з актуальною статистичною та картографічною інформацією. Це дозволяє студентам не лише глибше зрозуміти специфіку рекреації та курортології, а й підготуватися до професійної діяльності у сфері туризму та оздоровлення населення. Для фахівців сфери туризму та гостинності цей курс є надзвичайно важливим, оскільки дозволяє: − ефективно планувати та організовувати рекреаційні та курортні послуги; − забезпечувати високий рівень обслуговування та безпеку відпочивальників; − впроваджувати принципи сталого розвитку та екологічної безпеки; − використовувати рекреаційні ресурси регіонів з максимальним економічним та соціальним ефектом. Таким чином, знання з рекреалогії та курортології є основою для підготовки компетентних спеціалістів у сфері туризму, гостинності та оздоровчої індустрії.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; рекреалогія; курортологія; туризм; рекреація