Підвищення ефективності визначення параметрів тролейних шинопроводів на основі польового моделювання - Безверхня, Юлія Сергіївна; Коцур, Михайло Ігорович; Яримбаш, Дмитро Сергійович; Коцур, Ігор Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Сучасні системи цехового електропостачання можуть мати значну довжину. Томуїх параметри та електричні характеристики істотно впливають на якість електроенергії, режими роботи електроприймачів та енергоефективність технологічних процесів. Існуючі в інженерній практиці методики розрахунку параметрів та характеристик шинопроводів засновані на методах схемного моделювання. Параметри схем зазвичай визначаються на основі узагальнених рівнянь. Ці рівняння отримані внаслідок низки припущень, що обмежує область їх використання. Альтернативою методикам, заснованих на емпіричних залежностях може бути застосування методів розрахунку електричних параметрів та характеристик на основі польового моделювання. Таким чином, в роботі було запропоновано математичну модель електромагнітних процесів в активних елементах тролеїв шинопровода, що враховує конструктивні параметри, нелінійність магнітних властивостей, вплив гармонійних складових струмів і напруг.

Modern systems of shop power supply can be of considerable length. Therefore, their parameters and electrical characteristicshave a significant impact on the quality of electricity, operating modes of electrical consumers and the energy efficiency of technological processes. Techniques for calculating the parameters and characteristics of busbars available in engineering practice are based on the methodsof circuit modelling. Circuit parameters are usually determined based on generalized equations. These equations are obtained as a result of a number of assumptions, whichlimits the area of their use. An alternative to methods based on empirical dependencies can be the use of methods for calculating electrical parameters and characteristics based on field modelling. Thus, the work proposed a mathematical model of electromagnetic processes in the active elements of trolleys busbars. This model allows to take into account design parameters, nonlinearity of magnetic properties, the influence of harmonic components of currents and voltage.
Increasing the efficiency of determiningthe parameters of trolley busbars based on field simulation
Keywords: гармоніки струму; тролейний шинопровід; польове моделювання; коефіцієнт потужності; реактивний опір; падіння напруги; current harmonics; voltage drop; field modelling