Аналіз впливу параметрів попередньої осадки та її відсутності на нерівномірність деформації при протяжці поковок з титанових сплавів - Чухліб, В. Л.; Клемешов, Є. С.; Гринкевич, В. О.; Дия, Х. (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуто дослідження впливу характеристик параметрів процесу попередньої осадки перед операцією ковальської витяжки, на схему напружено-деформованого стану заготовок з титанових сплавів за допомогою математичного моделювання. Результатом дослідження є графічні залежності показника нерівномірності деформації. При аналізі результатів моделювання виявлено позитивний вплив операції осадки перед протяжкою, а саме те, що зі збільшенням ступеню деформації при осадці підвищується рівномірність розподілення деформацій в об’ємі металу, на відміну від протяжки без попередньої осадки.

Article deals with the investigation of influence of characteristics and parameters of the upsetting pre-process before drawing, on the stress-strain state of the billet from titanium alloy, with the mathematical modeling. The result is a graphical dependence of the rate of deformation non-uniformity. In the analysis of simulation results revealed the positive effect of the upsetting operation before drawing, namely, that with increasing degree of deformation in upsetting process, increases the uniformity of distribution of deformation in volume of the metal, in contrast to drawing without prior upsetting.
The analysis of influence of parameters of previous upsetting and its absence on the non-uniformity of deformation during the drawing of forgings from titanium alloys
Keywords: титан; фактор форми; розподілення деформацій; показник нерівномірності деформації; механічні властивості металу; upsetting; drawing; titanium; form factor; strain distribution; indicator of deformation non-uniformity