Влияние галогенидных ионов на электрохимические и коррозионные свойства железа в кислых электролитах - Вишневская, Ю. П.; Ткаленко, Д. А.; Бык, М. В.; Сапкин, О. В. (НТУ "ХПИ", 2009)
Запропонована і проаналізована нова модель, що пояснює інгібіторний вплив іонів йодиду та броміду на корозію заліза та міді в кислих розчинах електролітів. Показано, що вплив вказаних іонів підвищується у міру збільшення їх концентрації в електроліті. Використано уявлення про утворення на поверхні металів неорганічних комплексних сполук, що вміщують атоми кисню, галогену та металу, що піддається корозії.

New model explaining inhibitive influence of bromide and iodide ions on iron corrosion in acid electrolyte solutions was offered and analyzed. It is shown that the indicated ions reduce corrosion rate due to forming of polymeric complex compounds on metal surface. A supposition is used about the formation on the metals surface of inor ganic complex compounds, which contain the atoms of oxygen, halogen and corroding metal.
Keywords: ионизация металлов; защитный слой; неорганические полимеры; диффузионный барьер; скорость коррозии; концепция Пирсона