Методичні вказівки до самостійної роботи і виконання індивідуального завдання з навчальної дисципліни "Екологічна безпека" - Козуля, Тетяна Володимирівна; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Філенко, Олеся Миколаївна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Литвин, Аліна Олегівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стан екологічної безпеки в Україні, як і більшості країн у світі пов’язується з концепцією сталого розвитку і тенденцією зеленого розвитку соціальної спільноти, що визнано Європейським Союзом (ЄС) як пріоритет в планах на 2024–2025 рр. [1]. Чинники природного і антропогенного походження є факторами негативно впливу в просторово-часовому аспекті на довкілля. Це спричиняє погіршення умов життєдіяльності живих організмів і людей. Саме в межах національної безпеки держави важливе місце займають екологічні проблеми, а як наслідок – створення окремої системи безпеки – екологічної. Екологічна безпека в Україні забезпечується узгодженням політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та ін. заходів з системою екологічного розвитку ЄС, концепцією сталого розвитку. Головна мета функціонування системи екобезпеки – це здійснення широкого комплексу взаємопов’язаних змістовно державно-правових заходів для забезпечення регулювання діяльності, спроможної посилювати рівень екологічної безпеки; попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для природних систем населення; локалізації проявів екологічної небезпеки. Вивчення курсу «Екологічна безпека» є основою для отримання знання з теоретичних аспектів набуття навичок побудови систем управління екологічною безпекою, оцінювання правових, економічних та техніко-технологічних механізмів забезпечення екологічної безпеки; набуття вмінь проводити аналіз ризику як методологічної основи для розв’язання проблем безпеки людини та довкілля, моделювання міграції антропогенних речовин в екосистемах; використання законодавчих, нормативних, відомчих та регіональних документів з екологічної безпеки на практиці. З метою розширення практичних навиків для майбутньої роботи випускників в органах екологічного контролю та управління, в екологічних службах підприємств та організацій пропонуються 10 тем для самостійного вивчення. Надані рекомендації з їх опанування прив’язані до сучасних екологічних подій в світовій спільноті, вимог виконання в Україні запитів ЄС та екологічних проблем у державі, які є наслідком воєнних дій. Зміст самостійного курсу «Екологічної безпеки» визначається основоположним тезисом − ефективно управляти екологічною безпекою завдяки отриманню таких навичок: - визначення науково-обґрунтованих технічних, технологічних і організаційних заходів щодо запобігання забруднення довкілля; - застосування знань з вибору та обґрунтування методів і технологій збирання, сортування, зберігання, транспортування, видалення, знешкодження, переробки відходів виробництва й споживання; оцінювати їх вплив на стан об’єктів довкілля та умови проживання і безпеку людей; - вибору інженерних методів захисту довкілля; - здійснення пошуку новітніх техніко-технологічних й організаційних рішень, спрямованих на впровадження у виробництво перспективних природоохоронних розробок і сучасного обладнання; - аналізу напрямків вдосконалення існуючих природоохоронних і природо-відновлюваних технологій забезпечення екологічної безпеки; - обґрунтування відповідності наявних або прогнозованих екологічних умов завданням захисту, збереження та відновлення навколишнього середовища.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; індивідуальне завдання; екологія; екологічна безпека; захист навколишнього середовища