Дистрибутивний підхід до аналізу готовності авіаційного парку з формалізацією прихованих відмов - Білий, М. Ф.; Аніпко, О. Б. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
На підставі даних про технічний стан парку авіаційної техніки збройних сил розвинутих країн США, Франція, Німеччина показує, що рівень її бойової готовності з кожним роком знижується через старіння і умови експлуатації. На даний момент рівень бойової готовності момент у багатьох випадках не більше 50 % при чому по окремих типах літальних апаратів може бути більше. У зв'язку з цим висуваються вимоги підвищення бойової готовності. В Україні дане питання також має місце, але воно ускладнюється у зв'язку з тим, що ресурс наявного парку авіаційної техніки на рівні граничного ресурсу, а іноді і переходить граничний ресурс. Показанні два шляхи вирішення завдання і обґрунтовано що для вітчизняної авіаційної техніки прийнятним є другий шлях до чого рішення задач тільки з комплексним підходом який повинен включати аналіз типових відмов із застосуванням відомого статичного методу з допущенням найпростішого потоку відмов і урахуванням прихованих відмов для яких певний маються певні характерних ознак і розглянуто граничний випадок з урахуванням математичних труднощів вирішення завдань запропоновано підхід дозволяє отримати прийнятне рішення матричного переходу. Крім цього відмови розподіляються за ознаками фізичних процесів, що призводять до відмови відповідним розподілом їх на осі часу. Такий підхід названий дистрибутивним таким чином він враховує, як фізичний процес приводить до відмови, так і той факт, що розкладання процесів протікає з різною швидкістю, а отже, і інтенсивність буде різною.

Based on data on the technical condition of the aircraft fleet of the armed forces of developed countries of the USA, France, Germany, it shows that its level of combat readiness decreases every year due to aging and operating conditions. At the moment, the level of combat readiness is, in many cases, not more than 50 %, and for some types of aircraft it can be more. In this regard, demands are being raised for increased combat readiness. In Ukraine, this issue also takes place, but it is becoming more complicated due to the fact that the resource of the existing fleet of aviation equipment is at the level of the boundary resource, and sometimes it crosses the boundary resource. The two ways of solving the problem are shown and it is justified that for domestic aviation technology the second way is acceptable, and the solution of problems is only with an integrated approach that should include the analysis of typical failures using the wellknown static method with the simplest flow of failures and taking into account hidden failures for which there are certain characteristic features and the limiting case is considered, taking into account the mathematical difficulties of solving problems, an approach is proposed that allows to obtain an acceptable solution to the matrix transition. In addition, failures are distributed according to the signs of physical processes leading to failure by their corresponding distribution on the time axis. This approach is called distributive, so it takes into account both the physical process leading to failure and the fact that the decomposition of processes proceeds at different speeds, and therefore the intensity will be different.
Distributive approach to analysis of readiness of the aviation park with formalization of hidden failures
Keywords: готовність техніки; вірогідність відновлення; technical readiness; probability of recovery