Гендерний аналіз особистості військовослужбовця Збройних Сил України - Калагін, Юрій Аркадійович (Видавничий дім "Гельветика", 2020)
У статті викладаються основні результати соціологічного аналізу особистості військовослужбовця Збройних Сил України. Автор знайомить громадськість із результатами дослідження змісту соціально-професійного потенціалу особистості військовослужбовця у контексті гендерного аналізу. Дослідження було розпочате співробітниками кафедри психології та педагогіки Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та продовжено співробітниками кафедри соціології та політології Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у 2019 році. Аналіз особистості військовослужбовця Збройних Сил України проводився на основі трьох визначених типів. За основу типологізації особистості був обраний рівень сформованості соціально-професійного потенціалу особистості військовослужбовця Збройних Сил України, який розуміється як системне поняття, що характеризує рівень розвитку соціальних і професійних якостей особистості, їх узгодженості та забезпечує соціальну спрямованість професійній діяльності військовослужбовця, ступінь його соціальної відповідальності. Він включає характеристики військовослужбовця з урахуванням співвідношення двох компонентів його особистісної структури: соціального і професійного. За ступенем розвиненості цих компонентів, їхньої узгодженості було виділено три типи особистості військовослужбовця. Автор наводить результати, які свідчать, що військовослужбовці-жінки та військовослужбовці-чоловіки мають суттєво різні показники рівня розвитку соціальної складової соціально-професійного потенціалу та майже однакові показники рівня розвитку його професійного складника. Військовослужбовці-жінки характеризуються небайдужістю до потреб суспільства, пов’язаних із забезпеченням його благополуччя, стабільності, безпеки, сталого розвитку та соціальної ефективності, а сенс професійної діяльності вони пов’язують зі служінням Україні на шляху її національного, демократичного відродження. Військовослужбовці-жінки готові брати на себе відповідальність за свої вчинки, не утискаючи прав і свобод інших громадян. Один з основних мотивів військової служби для військовослужбовців-жінок – приносити користь суспільству, протистояти дестабілізуючим ефектам, породженим бойовими діями на сході нашої країни. Загалом результати аналізу суб’єктивних та об’єктивних характеристик соціально-професійного потенціалу особистості військовослужбовців-жінок показали, що в них професійний складник гармонійно поєднується із соціальним. Відповідно до запропонованої типологізації особистості військовослужбовця – це гармонійний тип особистості військовослужбовця, який характеризується балансом професійного і соціального компонентів в структурі соціально-професійного потенціалу.

The article presents the main results of the sociological analysis of the personality of a serviceman of the Armed Forces of Ukraine. The author acquaints the public with the results of the survey of the content of socio-professional potential of the serviceman’s personality in the context of gender analysis. The study was started by the staff of the Department of Psychology and Pedagogy of the Ivan Kozhedub Kharkiv University of the Air Force and continued by the staff of the Department of Sociology and Political Science of the National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute” in 2019. The analysis of the personality of a serviceman of the Armed Forces of Ukraine was conducted on the basis of three defined types. The level of formation of the socio-professional potential of the serviceman of the Armed Forces of Ukraine was chosen as the basis for the typology of personality. It includes the characteristics of the serviceman, taking into account the ratio of two components of his personal structure: social and professional. According to the degree of development of these components, their consistency, there were three types of personality of the serviceman. The author presents results that show that female servicemen and male servicemen have significantly different indicators of the level of development of the social component of socio-professional potential and almost the same indicators of the level of development of its professional component. Female servicemen are characterized by indifference to the needs of society related to its well-being, stability, security, sustainable development and social efficiency, and they associate the meaning of professional activity with serving Ukraine on the path of its national, democratic revival. Female servicemen are ready to take responsibility for their actions without encroaching on the rights and freedoms of other citizens. One of the main motives of military service for women servicemen is to benefit society, to resist the destabilizing effects caused by hostilities in the east of our country. In general, the results of the analysis of subjective and objective characteristics of the socio-professional potential of the personality of women servicemen showed that their professional component is harmoniously combined with the social one. According to the proposed typology of the serviceman’s personality – this is a harmonious type of serviceman’s personality, which is characterized by a balance of professional and social components in the structure of socio-professional potential.
Gender analysis of the personality of a military servant of the Armed Forces of Ukraine
Keywords: гендер; гендерна політика; гендерні дослідження; сектор безпеки і оборони України; Збройні Сили України; АТО/ООС; військовослужбовці-жінки; військовослужбовці-чоловіки; gender; gender policy; gender research; security and defense sector of Ukraine; Armed Forces of Ukraine; ATO / OOS; female servicemen; male servicemen