Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Комп'ютерне моделювання процесів та систем". (Частина 1) - Гринченко, Марина Анатоліївна; Роговий, Антон Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації, штучного інтелекту та гнучкого управління проєктами, здатність моделювати складні інформаційні системи є однією з ключових професійних компетентностей фахівця в галузі комп’ютерних наук. Особливого значення вона набуває для здобувачів спеціальністю F3 «Комп’ютерні науки» освітньої програми «Комп’ютерні науки. Штучний інтелект та управління проєктами», що реалізується на кафедрі управління проєктами в інформаційних технологіях НТУ «ХПІ». Метою цих методичних вказівок є формування практичних навичок комп’ютерного моделювання процесів і систем з використанням сучасних засобів візуалізації, зокрема мови UML (Unified Modeling Language), яка є міжнародним стандартом моделювання програмного забезпечення. Засвоєння принципів побудови UML-діаграм сприяє розвитку аналітичного мислення, вмінню структурувати вимоги, приймати техніко-організаційні рішення, а також проектувати інформаційні системи різного рівня складності. Матеріали методичних вказівок охоплюють типові завдання, що виникають на етапах аналізу, проєктування та впровадження ІТ-рішень. Структура лабораторних робіт передбачає покрокове вивчення діаграм варіантів використання, класів, послідовності, кооперації, діяльності та станів, як основних інструментів побудови функціональних та архітектурних моделей систем. Методичні вказівки призначено для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та може бути використаний під час виконання лабораторних занять, курсового проєктування, а також у самостійній роботі при підготовці до практичної діяльності в галузі інформаційних технологій та управління проєктами. Методичні вказівки складені державною мовою, відповідають вимогам стандартів вищої освіти України та освітньо-професійної програми «Комп’ютерні науки. Штучний інтелект та управління проєктами». Видання також сприяє реалізації системного підходу до навчання, розвитку критичного мислення і практичних навичок у здобувачів вищої освіти.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; комп'ютерне моделювання; системне мислення; програмні засоби; програмне забезпечення