Розрахунок за фінансовою звітністю НП(С)БО України показників фінансової логістики, пов'язаних з управлінням дебіторською та кредиторською заборгованістю (на прикладі підприємств готельно-ресторанного бізнесу) - Чайка, Тетяна Юріївна; Побережна, Наталія Миколаївна; Александрова, Вікторія Олександрівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2018)
Мета даної статті - удосконалити підходи до відмежування предметної області фінансової логістики; виявити показники, які якнайкраще характеризують ефективність фінансового логістичного управління дебіторською та кредиторською заборгованістю, і можуть бути розраховані по фінансовій звітності НП(С)БО України. З огляду на специфіку даної сфери діяльності, при дослідженні показників ефективності фінансової логістики підприємств готельно-ресторанного бізнесу вважаємо за необхідне брати до уваги тільки ті фінансові потоки, які безпосередньо пов'язані з матеріальними та сервісними потоками. Оскільки рекомендовані сприятливі значення досліджуваних показників істотно залежать від галузевої специфіки підприємства, вважаємо за доцільне порівнювати отримані коефіцієнти з середньогалузевими значеннями. Встановлено, що розглядаються показники служать досить зручним інструментом моніторингу ефективності фінансової логістики в області управління дебіторською та кредиторською заборгованостями, пов'язаними з матеріальними і сервісними потоками.

The purpose of this article is to improve the approaches to distinguishing the subject of financial logistics; to identify indicators that best characterize the efficiency of financial logistic management of accounts receivable and payable, and can be calculated on the financial statements of NP(S)A of Ukraine. Given the specifics of this area of activity, in the study of indicators of efficiency of financial logistics of enterprises of hotel and restaurant business, we consider it necessary to take into account only those financial flows that are directly related to material and service flows. Since the recommended favourable values of the studied indicators significantly depend on the industry specificity of the enterprise, we consider it appropriate to compare the obtained ratios with the average industry values. It is determined that the considered indicators serve as a very convenient tool for monitoring the effectiveness of financial logistics in the field of management of accounts receivable and payable related to material and service flows.
Calculation of the financial statements of NP(S)A of Ukraine for indicators of financial logistics related to the management of accounts receivable and payable (on the example of enterprises of hotel and restaurant business)
Keywords: фінансова логістика; готельно-ресторанний бізнес; фінансові потоки; матеріальні потоки; сервісні потоки; дебіторська заборгованість; кредиторська заборгованість; фінансова звітність; financial logistics; financial flows; material flows; service flows; turnover of accounts receivable; turnover of accounts payable; ratio of receivables and payables