Формування особистості нового типу в контексті сучасної філософії освіти - Костючков, С. К. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті проаналізовано стратегічні завдання, які освітня система покликана вирішувати в умовах сьогодення, акцентовано увагу на визначальних напрямах освітньої політики в сучасній Україні, охарактеризовано людину як відкриту систему, що самоорганізовується та самокерується. Послідовно проводиться думка, що в сучасних умовах управління формуванням знання є важливою соціальною функцією держави, яка визначає стратегічні цілі у сфері освіти, адекватні вимогам сьогодення, враховуючи філософсько-педагогічні особливості формування світогляду особистості як інтегративного утворення. Держава при цьому не обмежує процесів самоорганізації, самоуправління та взаємодії в структурах громадянського суспільства, орієнтованих на вдосконалення системи освіти, зокрема вищої. Окреслено ключові ознаки, які характеризують відкриту освіту; висвітлено функції інституту освіти, які мають найбільшу суспільну значущість.

The article analyzes the strategic objectives that the educational system is designed to do under present conditions; author focuses on defining educational policies in modern Ukraine; man described as an open system, self-organizing and self-governing. In modern conditions the formation of knowledge management is an important social function of the state, which defines the strategic goals in education, adequate to modern needs, including philosophical and pedagogical features of formation of the individual as an integrative philosophy of education. The State does not limit the processes of self-organization, self-management and cooperation within the structures of civil society, aimed at improving the education system, including higher education.
Formation of a new type of person in the context of modern philosophy of education
Keywords: система освіти; держава; громадянське суспільство; відкрита освіта; соціальна адаптація; education; government; identity; civil society; open education