Приближенный расчет напряженности магнитного поля и плотности тока в воздействующем на древесину сильноточном плазменном канале искрового разряда линейной молнии - Баранов, Михаил Иванович; Лысенко, Виталия Олеговна (НТУ "ХПИ", 2011)
Наведено різницеву схему для наближеного розрахунку напруженості магнітного поля і щільності струму в циліндровому плазмовому каналі іскрового розряду лінійної блискавки, що діє на трахеїди деревини. Розроблено алгоритм чисельного рішення отриманої системи рівнянь алгебри. Проаналізовані просторові і тимчасові розподіли поля і струму по поперечному перерізу плазмового каналу блискавки, що заповнює внутрішні об'єми трахеїд деревини.

A differenced chart is resulted for the close calculation of tension of magnetic-field and closeness of current in the cylindrical plasma channel of a spark discharge of linear lightning, operating on trakheidy of wood. The algorithm of numeral decision of the got system of algebraic equalizations is developed. The spatial and temporal distributing of the field and current is analysed on the crossrunner of plasma channel of lightning, filling the internal volumes of trakheidy of wood.
Keywords: наружная изоляция; сосна; соки-электролиты; древесина хвойных пород; напряжение; молния