Пружнопластичне деформування при виготовленні трубчатих заготівок - Мєтєльов, Володимир Олександрович (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуто задачу профілювання труб з урахуванням виникнення незворотних пластичних деформацій. В роботі запропоновано застосування програмних комплексів, заснованих на методі скінченних елементів (МСЕ), які здатні з високою точністю відтворювати реальний технологічний процес. Розглянуто основні співвідношення методу розрахунку. Для наданої схеми холодного профілювання труб створено розрахункову модель. Виконано розрахунки напружено-деформованого стану труб, що профілюються, при послідовному проходженні через кліті прокатного стану.

The problem of profiling pipes taking into account emergence of irreversible plastic strains is considered. The use of program complexes based on the finite element method (FEM), which are capable to reproduce real technological process with high precision, is proposed in the paper. Basic equations of calculation method are considered. Calculation model for the scheme of cold forming of pipes was developed. Calculation of stress-strain state of the profiled pipes with successive motion through the rolling mills were done.
Elastoplastic deformation during manufacture of tubular blanks
Keywords: пластичність; метод скінчених елементів; підхід лагранжевий; стан напружено-деформований; стан прокатний; профілювання труб; plasticity; finite element method; modified lagrangian approach; stress-strain state; tubular bars; rolling mill; profiling of pipes