Методичні вказівки до виконання практичних занять з курсу "Економіка підприємства" - Гаврись, Ольга Олександрівна; Гаврись, Микола Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Мета курсу "Економіка підприємства" – надання знань з основних розділів прикладної економіки, щоб сформувати у студентів здатність самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати економічні розрахунки для аналізу ефективності здійснення господарської діяльності підприємства. При цьому поняття "підприємство" розглядається з економічної точки зору і застосовується в значенні "суб'єкт господарювання" Завдання курсу – вивчення функцій та цілей підприємства як первинної ланки народногосподарського комплексу держави, сучасних методів господарювання та процесів функціонування підприємств; аналіз ресурсів і факторів виробництва, методів оцінки ефективності їхнього використання; опанування вміннями для здатності аналізувати результати діяльності підприємства. Предмет курсу – діяльність підприємства, процес розробки і прийняття господарських рішень, вивчення економічної системи підприємства за допомогою економічних показників, які дають змогу оцінити умови роботи підприємства і розробити заходи щодо підвищення ефективності виробництва. Структура дисципліни побудована за принципом виділення відносно самостійних, логічно взаємопов'язаних розділів, які представляють матеріал від загального уявлення про підприємство як елемент національної економіки до вивчення ресурсів підприємства, оцінки ефективності їх використання, формування витрат і результатів діяльності підприємства тощо.
Keywords: економіка підприємства; підприємство; виробнича програма; виробнича потужність; основні засоби; оборотні фонди; кадри підприємства; продуктивність праці; оплата праці; собівартість продукції; ціноутворення; прибуток; рентабельність