Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Екологічна безпека та екологічний аудит" - Подустов, Михайло Олексійович; Гапоченко, Світлана Дмитрівна; Пугановський, Олег Валентинович; Деменкова, Світлана Дмитрівна (ФОП Петров В. В., 2021)
Сучасний стан екологічної безпеки вимагає частого контролю за забрудненнями. Особливо це стосується промислових регіонів та мегаполісів. Наразі приладобудівна галузь пропонує велику кількість засобів для періодичного та безперервного контролю. Ці засоби умовно поділяють на аналізатори рідини, газоаналізатори та лічильники випромінювання. Принципи роботи приладів різних виробників базуються на тих самих же фізичних принципах, але відрізняються технічними показниками. Методичні вказівки призначені для отримання практичних навичок при вивченні методів та приладів, що використовуються для визначення екологічних показників навколишнього середовища. Лабораторний практикум рекомендується проводити у два етапи. На першому занятті студенти знайомляться з конструкцією приладу, основними функціями та інструкцією з експлуатації. Друге заняття відведено для проведення вимірів і оформлення звіту. При проведенні занять використовуються сучасні прилади екологічного моніторингу стану повітря і газового середовища TESTO, забруднення водойм – фотометр NOVA, включено засоби і методи оцінення радіоактивного забруднення за допомогою газорозрядних лічильників.
Keywords: методичні вказівки; газорозрядні лічильники; радіоактивне забруднення; електроди; методика вимірювання; імпульси; фотометри