Альтернативні способи підвищення енергоефективності діючих теплових електростанцій - Дунаєвська, Наталія Іванівна; Євтухов, Володимир Якович; Євтухов, Данило Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У цій статті обґрунтовується необхідність проведення комплексного енергетичного аудиту ТЕС, як альтернативі іншим підходам щодо покращення техніко-економічних показників. Оцінюючи стан української теплової енергетики, автори відзначають, що упродовж останніх двох десятиріч нові потужності фактично не запускалися в експлуатацію, а існуючі - ретельно не досліджувалися (принаймні, відкрито та публічно). В статті узагальнюється досвід проведення енергетичного аудиту енергогосподарств промислових підприємств та інфраструктурних об'єктів. Доводиться, що в умовах обмежених фінансових ресурсів на модернізацію промислових об’єктів, зовнішнє комплексне обстеження (аудит) є одним з системних, контрольованих, дієвих способів подовження /термінів експлуатації енергетичного обладнання або його обґрунтованої заміни За відсутності регламентованих правил на ринку послуг з енергоаудиту ТЕС, вигоди від результатів такої діяльності можливі лише за умов прозорих дій Замовника й Виконавця. На підставі практичного досвіду визначено вимоги щодо Замовників та Виконавців енергоаудиту ТЕС, представлені загальні методологічні підходи та порядок енергетичного аудитування, а також припускається, що успішна модернізація українських ТЕС може бути реалізована лише за умов прозорості та демонополізації у галузі.

This article explains the necessity of complex energy audit as an alternative for another approaches to their technical and economical indicators improvement. By authors estimation, latest 20 years there weren't nor new facility launches neither research on existing ones (at least open public). The article proves that using limited financial resources for facilities modernization, external complex examination (audit) is systematized, controlled and profitable way to prolong energy equipment use or to justify its’ replacement. While any regulation rules for HES energy audit services are absent, such activities' reliability straightly depend on customers' and executants' mutual clarity. Further there are requirements for HES energy audit Customers and Executants defined as far as general methodology approaches and typical energy audit (chronological) order. Also the article suggests that success of Ukrainian HES modernization strongly depends on sectoral-level energy business clarity and demonopolization.
Energy audit at heat power stations in service
Keywords: енергоефективність; енергоаудит; теплова енергетика; термодинамічний цикл; паливний цикл; енергетичні потоки ТЕС; енергетичний баланс; методика енергообстеження; енерговтрати; показники енергоефективності; критерії енергоефективності; energy efficiency; energy audit; heat energy; thermodynamic cycle; fuel cycle; heat power stations energy streams; energy balance; energy saving; energy saving methods; energy loss; energy efficiency indicators and criteria