Обробка глибоких отворів: ріжучій інструмент, загальні проблеми та тенденції їх вирішення - Маршуба, В'ячеслав Павлович; Яценко, Ларіса Олександрівна (Українська інженерно-педагогічна академія, 2016)
Метою даної роботи було визначення основних напрямків досліджень конструкцій ріжучих інструментів, що застосовуються для обробки глибоких отворів і визначення їх основних переваг та недоліків в процесі експлуатації. Пошук рішень щодо усунення проблем пов'язаних з нестабільністю процесу різання і вдосконалення конструкцій інструменту для їх подолання. Проведений аналіз вітчизняних і зарубіжних літературних джерел з даної теми показав, що сучасний підхід до визначення впливу конструкцій ріжучих інструментів заснований на визначенні подій макро рівня, зовсім не враховує дію фізико-хімічних явищ на мікро рівні. Це пов'язано з недосконалістю ін-струментальних методів контролю і суб'єктивністю підходів з одного боку, тоді як з іншого відсутністю напрямків загального підходу до вирішення даного завдання. В результаті проведених досліджень і аналізу літературних джерел було встановлено, що існуючі методи досліджень в деяких аспектах дублюють один одного. Виходом із ситуації є створення нової методики досліджень з урахуванням дії супутніх явищ на мікро рівні.

The aim of this study was to determine the main directions of research designs for cutting tools used for machining deep holes and determination of their main ad-vantages and disadvantages in operation. The search for solutions to address the prob-lems associated with instability of cutting process and improving the design of an instrument for combating. An analysis of domestic and foreign literature on the subject has shown that the modern approach to determining the effect of designs of cutting tools based on the definition of events of the macro level and not takes into account the influence of physico-chemical phenomena on the micro level. This is due to the imperfection of the instrumental methods of control and subjective approaches on the one hand, while on the other the lack of a General approach to solving this problem. As a result of the conducted research and analysis of literary sources it was found that existing methods of research in some aspects overlap. The way out is the creation of a new method of research with regard to actions related phenomena on the micro level.
Treatment of deep holes: cutting tools, common problems and tendencies of their solutions
Keywords: різання; параметри геометричні; зносостійкість