Українська протосоціологія: соціальні факти і протосоціологічні ідеї часів Київської Русі - Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства ім. Шевченка, 2016)
Викладені уявлення про характерні риси української протосоціології в період Київської Русі – дані про слов’янський і протоукраїнський етнос, суспільство, громаду, елементи символіки, а також загальну інформацію про суспільний, політичний, звичаєвий лад, у якому творили і який відбивали вітчизняні науковці-гуманітарії "доконтівського" періоду соціологічної науки.
Keywords: слов'янський етногенез; суспільні відносини населення; релігійні вірування; гуманітарні знання