Метод забезпечення надійності підключення вузлів до інформаційно-комунікаційної системи підприємства на базі 5G - Смірнова, Тетяна Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Об'єктом дослідження є процес побудови хмарної інформаційно-комунікаційної системи автоматизації виробничих процесів. Предметом дослідження є метод забезпечення надійності підключення вузлів до інформаційно-комунікаційної системи підприємства на базі 5G. Метою даної роботи є підвищення надійності підключення вузлів до інформаційно-комунікаційної системи підприємства на базі 5G. для оптимізації виробничих процесів. У результаті дослідження були розглянуті поняття, що характеризують надійність розподілених інформаційнокомунікаційних мереж 5G. Було формалізована постановка синтезу функціонально стійкої структури розподіленої інформаційно-комунікаційної мережі 5G підприємства Також було розроблено метод планування мережі 5G для автоматизації виробничих процесів підприємства, що полягає в послідовному забезпеченні проектування покриття радіомережі із визначення місця розташування кожної базової станції з використанням оптимізованої моделі оцінки втрат потужності радіосигналу на шляху розповсюдження з урахуванням обмежень по мінімальній пропускній здатності, кількості підключень та надійності та побудови комунікаційного транспортного сегменту із визначенням оптимального місцезнаходження кросових приміщень. Висновки. Розроблений метод надає змогу проводити планування оптимальної структури стільникової мережі 5G для оптимізації виробничих процесів, оцінювати та зменшувати сукупні витрати на побудову мережі, при цьому забезпечуючи необхідні показники якості обслуговування вузлів мережі та її надійності.

The object of research is the process of building a cloud information and communication system for automation of production processes. The subject of the research is the method of ensuring the reliability of connection of nodes to the information and communication system of the enterprise on the basis of 5G. The purpose of this work is to increase the reliability of connecting nodes to the information and communication system of the enterprise based on 5G. to optimize production processes. As a result of the research, the concepts characterizing the reliability of distributed 5G information and communication networks were considered. The synthesis of functionally stable structure of the distributed information and communication network of 5G of the enterprise was formalized. The method of planning of 5G network for automation of production processes of the enterprise was developed. on the way of distribution taking into account restrictions on the minimum throughput, number of connections and reliability and construction of a communication transport segment with definition of an optimum location of cross premises. Conclusions. The developed method allows planning the optimal structure of the 5G cellular network to optimize production processes, evaluate and reduce the total cost of building the network, while providing the necessary indicators of service quality of network nodes and its reliability.
Method of ensuring the reliability of connecting nodes to the information and communication system of the enterprise based on 5G
Keywords: надійність; інформаційно-комунікаційна система; 5G; reliability; information and communication system