Дослідження ресурсних показників ротора середнього тиску турбіни К-200-130 енергоблока No 11 ДТЕК Бурштинська ТЕС - Черноусенко, Ольга Юріївна; Риндюк, Дмитро Вікторович; Пешко, Віталій Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Бурштинська ТЕС відокремлена від об'єднаної енергосистеми України, працює у складі "Бурштинського острова" паралельно з об'єднаною енергетичною системою європейських країн (UCTE). Робота в межах "Бурштинського острова" вимагає завантаження до дев'яти енергоблоків станції, тоді як перед тим на станції працювали не більше шести енергоблоків. З одного боку, приєднання до UCTE відкрило можливості для збільшення експортних поставок електроенергії з України. З другого боку, режим роботи електростанції в "Бурштинському острові" вкрай негативно впливає на стан обладнання, оскільки вимагає маневрової роботи станції – частих пусків-зупинок блоків. Внаслідок такого режиму значно зросла аварійність ТЕС. Тому, актуальним є визначення індивідуального ресурсу енергоблоків Бурштинської ТЕС та оцінка можливості продовження експлуатації. За розрахунковими оцінками сумарна пошкоджуваність металу ротора середнього тиску турбоагрегату К-200-130 енергоблока No 11 ДТЕК Бурштинська ТЕС дорівнює 107 %, при коефіцієнтах запасу міцності по кількості циклів і по деформаціях на рівні 5 і 1,5, а також при допустимому часі роботи металу 370 тис. год. Якщо сумарна пошкоджуваність металу ротора більше 100 %, то подальша експлуатація обладнання неможлива згідно нормативних документів і ресурс вважається вичерпаним. При коефіцієнтах запасу міцності по кількості циклів і по деформаціях на рівні 3 і 1,25, а також до пустимому часі роботи металу 450 тис. год., згідно експериментальних даних, сумарна пошкоджуваність металу ротора ЦСТ знаходиться на рівні 83 %. Залишковий ресурс металу ротора ЦСТ турбоагрегату К-200-130 енергоблока No 11 ДТЕК Бурштинська ТЕС складе 58908 год. Таким чином, за позитивного рішення експертної комісії у прийнятті знижених коефіцієнтів запасу міцності, допустимий термін експлуатації ротора ЦСТ турбоагрегату К-200-130 енергоблока No 11 ДТЕК Бурштинська ТЕС може бути продовжений на 50 тис. год. з додатковим числом пусків не більше 400.

The Burshtyn TPP is separated from the unified energy system of Ukraine, operates as part of the "Burshtynskii Ostriv" in parallel with the Union for the Coordination of Transmission of Electricity (UCTE). Work within the "Burshtynskii Ostriv" requires the loading of up to nine power units of the station, whereas before that, no more than six power units worked at the station. On the one hand, joining the UCTE opened opportunities for increasing export supplies of electricity from Ukraine. On the other hand, the maneuvering mode of operation of the power plant in "Burshtynskii Ostriv" has an extremely negative effect on the condition of the equipment, as it leads to frequent start-stops of units. As a result of this regime, the accident rate of TPPs has increased significantly. Therefore, it is important to determine the individual resource of Burshtyn TPP power units and assess the possibility of continuing the operation. According to calculations, the total damage of the metal of the intermediate pressure rotor of the K-200-130 turbine unit of power unit No. 11 of DTEK Burshtyn TPP is 107%, with the coefficients of the safety margin for the number of cycles and for deformations at the level of 5 and 1.5, as well as at the permissible metal working time 370 thousand hours. If the total damage of the rotor metal is more than 100%, then further operation of the equipment is impossible according to regulatory documents and the resource is considered to be exhausted. According to experimental data, with the coefficients of safety margin for the number of cycles and deformations at the level of 3 and 1.25, as well as the allowable working time of the metal of 450 thousand hours, the total damage of the metal of the rotor is 83%.
Investigation of the resource indicators of the intermediate pressure rotor of the K-200-130 turbine of power unit No 11 of DTEK Burshtyn TPP
Keywords: об'єднана енергетична система європейських країн; теплова електростанція; UCTE; ТЕС; парова турбіна; ротор; індивідуальний ресурс; пошкоджуваність металу; залишковий ресурс; Union for the Coordination of Transmission of Electricity; thermal power plant; ЕЗЗ; steam turbine; rotor; individual service life-time; metal damage; residual resource