Полімерний віск як основа для виробництва шліфувально-полірувальних паст - Борисенко, Максим Олексійович; Сінкевич, Ірина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті розглянуто принципову можливість розширення сировинної бази виробництва шліфувально-полірувальних паст за рахунок вторинної сировини – виробів з поліетилену, поліпропілену та полістиролу, які втратили свої споживчі властивості. Ці вироби, сьогодні, відносяться до наймасовіших твердих побутових відходів, які через низьку біодеградацією (час розкладання 100–500 років), накопичуються на спеціально обладнаних полігонах і сміттєзвалищах, зменшуючи площину сільсько-господарських угідь. Разом з цим, вторинна полімерна сировина, може розглядатися в якості цінного джерела сировини для отримання полімерних восків – бази для виробництва шліфувально-полірувальних паст. При цьому, економічно доцільним процесом переробки вторинної полімерної сировини, виступає термічний піроліз, який реалізується в установках реакторного типу при температурах 350–420 °С (в залежності від термічної стійкості полімерної сировини) та атмосферному тиску.

The article considers the fundamental possibility of expanding the raw material base for the production of grinding and polishing pastes at the expense of secondary raw materials – products made of polyethylene, polypropylene and polystyrene, which have lost their consumer properties. These products, today, are among the most massive solid household waste, which, due to low biodegradation (decomposition time 100–500 years), accumulate in specially equipped landfills and landfills, reducing the area of agricultural land. At the same time, secondary polymer raw materials can be considered as a valuable source of raw materials for obtaining polymer waxes – the base for the production of grinding and polishing pastes. At the same time, an economically feasible process for processing secondary polymer raw mate-rials is thermal pyrolysis, which is implemented in reactor-type installations at temperatures of 350–420 °C (depending on the thermal stability of the polymer raw materials) and atmospheric pressure.
Polymer wax as a basis for the production of grinding and polishing paste
Keywords: шліфувально-полірувальні пасти; вторинна сировина; полімери; зв'язувальна основа; термічний піроліз; полімерний віск; структура; властивості; grinding and polishing pastes; secondary raw materials; polymers; binder; thermal pyrolysis; polymer wax; structure; properties