Інформаційна технологія тематичного сегментування зображень бортових систем оптико-електронного спостереження з використанням методології системного моделювання IDEF0 - Худов, В. Г. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Предметом вивчення в статті є інформаційна технологія тематичного сегментування зображень бортових систем оптико-електронного спостереження. Метою є розробка інформаційної технології тематичного сегментування зображень бортових систем оптико-електронного спостереження з використанням методології системного моделювання IDEF0. Завдання: аналіз особливостей зображень бортових систем оптико-електронного спостереження, формулювання вимог до методів, методик та інформаційних технологій сегментування оптико-електронних зображень, аналіз метаевристичних методів рішення оптимізаційних задач, розробка інформаційної технології тематичного сегментування зображень бортових систем оптико-електронного спостереження. Використовуваними методами є: методи теорії імовірності, математичної статистики, ройового інтелекту, кластерізації даних, еволюційних обчислень, методи оптимізації, математичного моделювання та цифрової обробки зображень, аналітичні та емпіричні методи порівняльного дослідження. Отримані такі результати. Встановлено, що методологія IDEF0 заснована на методі структурного аналізу та проектування SADT. У відповідності до синтаксису та семантики IDEF0 інформаційна технологія тематичного сегментування оптико-електронних зображень бортових систем спостереження може бути представлена у вигляді:кортежу, верхньої дочірньої діаграми, дочірніх діаграм. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: розроблена прикладна інформаційна технологія тематичного сегментування зображень бортових систем оптико-електронного спостереження, в якій, на відміну від відомих, використовується методологія системного моделювання IDEF0, що заснована на методі структурного аналізу та проектування SADT.

The subject matter of the article is the information technology of thematic segmentation of images of onboard optical-electronic surveillance systems. The goalis the development of information technology for thematic image segmentation of on-board optical-electronic surveillance systems using the system modeling methodology IDEF0. The tasks are: onboard systems of optical-electronic observation images features analysis, requirements for methods formulation, techniques and information technologies of segmentation of optical-electronic images, meta-heuristic methods for solving optimization problems analysis, development of information technology of onboard systems of optical-electronic monitoring images thematic segmentation. The methods used are: methods of probability theory, mathematical statistics, swarm intelligence, data clustering, evolutionary computing, optimization methods, mathematical modeling and digital image processing, analytical and empirical methods of comparative research. The following results were obtained. It has been established that the IDEF0 methodology is based on the SADT structural analysis and design method. In accordance with the syntax and semantics of IDEF0, the information technology of thematic segmentation of optical-electronic images of onboard surveillance systems can be presented in the form of: a tuple, an upper child diagram, and child diagrams. The scientific novelty of the results were obtained as follows: an applied information technology has been developed for image segmentation of on-board optical-electronic observation systems, in which, unlike the known ones, the system modeling methodology IDEF0 is used, which is based on the SADT structural analysis and design method.
Onboard optical-electronic observation systems images thematic segmentation information technology using system modeling IDEF0
Keywords: бортова система спостереження; оптико-електронне зображення; методологія системного моделювання; метод структурного аналізу; метод проектування; onboard surveillance system; optical-electronic image; system modeling methodology