Соціальні послуги та підтримка для українських переселенців зі статусом тимчасового захисту в Португалії: роль українських громад за кордоном - Грибко, Ольга Владиславівна; Лапузіна, Олена Миколаївна; Кобець, Валентин Миколайович; Харківська-Дзюба, Жанна Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено передумови розбудови міцних українських громад за кордоном як інституцій, зокрема, міжсекторальна співпраця між громадою, владою та бізнесом, що дозволить об’єднати ресурси та зусилля для досягнення спільних цілей; інтеграцію громадянської освіти, лідерства та розвитку системи послуг, що сприятиме збереженню національної ідентичності та підвищенню якості життя українців за кордоном. Розглянуто розвиток громадянської освіти, яка сприятиме формуванню активного та свідомого суспільства, здатного самостійно розв’язувати свої проблеми та впливати на прийняття соціально значущих політичних рішень. Встановлено, що навчання навичок самоорганізації, управління проєктами, лідерства та стратегічного планування підвищить ефективність діяльності української громади закордоном, а крім того сприятиме розвитку демократичних процесів та зміцненню громадянського суспільства в середині громад.

The article examines the prerequisites for building strong Ukrainian communities abroad as institutions, in particular, intersectoral cooperation between the community, government, and business, which will allow combining resources and efforts to achieve common goals; integration of civic education, leadership, and development of the service system, which will contribute to the preservation of national identity and improving the quality of life of Ukrainians abroad. The development of civic education is considered, it will contribute to the formation of an active and conscious society, capable of independently solving its problems and influencing the adoption of socially significant political decisions. It is established that training in self-organization, project management, leadership, and strategic planning skills will increase the effectiveness of the activities of the Ukrainian community abroad, and will also contribute to the development of democratic processes and the strengthening of civil society within the communities.
Social services and support for Ukrainian migrants with temporary protection status in Portugal: the role of Ukrainian communities abroad
Keywords: українська діаспора; українські переселенці; українська громада за кордоном; соціальна підтримка; соціальна інфраструктура; громадянська освіта; Ukrainian diaspora; Ukrainian migrants; Ukrainian community abroad; social support; social infrastructure; civic education