Підвищення якості підготовки екологів у питаннях управління у природоохоронній діяльності та екологічної безпеки - Самойленко, Наталія Миколаївна; Новожилова, Тетяна Борисівна; Шестопалов, Олексій Валерійович; Чікірякін, Кирило Віталійович; Титаренко, Андрій Ігорович (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Інтелектуальний і науково-технічний потенціал та кадри високої кваліфікації, підготовка яких проводиться у вищій школі, є важливою основою сталого розвитку країни та її стратегічних ресурсів, що забезпечують спроможність економічного зростання та високий соціально-економічний рівень держави у нинішній час та у майбутньому. У цьому зв′язку якість підготовки випускників не тільки за освітніми програмами, але й за окремими дисциплінами, повинна сприяти успішному отриманню необхідних компетенцій та результатів навчання, що адаптовано змінюються до потреб суспільства. У статті представлено результати аналізу програм нормативних дисциплін, які стосуються управління у природоохоронній діяльності та екологічною безпекою, що вивчаються здобувачами першого та другого рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Інженерна екологія» спеціальностей Е2 Екологія та G2 «Технології захисту навколишнього середовища». Підкреслено, що дані дисципліни характеризуються особливостями, які зумовлюються поєднанням базових знань з управлінської діяльності та специфічних – природничих і технічних. Проаналізовано програми зазначених дисциплін та зазначено відмінність їх контенту щодо визначення найбільш важливих питань. Запропоновано підхід до удосконалення змісту програм та актуалізації навчальної інформації, що передбачає аналіз останніх наукових публікацій у сфері природоохоронного управління та екологічної безпеки, а також програм даної направленості, які реалізуються у закордонних університетах, та пропозицій здобувачів вищої освіти. Аналіз наукових джерел інформації аргументує об′єктивну необхідність введення у зміст програм дисциплін, що розглядаються, питань екологічної політики, сталого розвитку та сталого управління об′єктами довкілля. Також актуальними є питання державного управління та правових основ, інтегральності управління, зростаючої ролі громадськості в екологічному управлінні, використання штучного інтелекту. Результати опитування здобувачів освіти показали зацікавленість питаннями актуалізації нормативної інформації, практики управління щодо запровадження природоохоронних заходів, а також використання ШІ в екологічному управлінні. Крім того, висловлена готовність підвищення рівня знань шляхом самостійної роботи з даних дисциплін та самоосвіти. Intellectual, scientifi, and technical potential and highly qualifid personnel trained in higher education are an important basis for the country’s sustainable development and its strategic resources, which ensure the ability of economic development and a high socioeconomic level of the state at present and in the future. In this regard, the quality of graduates’ training in educational programs and individual disciplines should contribute to achieving the necessary competencies and learning outcomes adapted to society’s changing needs. The article presents the results of an analysis of the programs of regulatory disciplines related to management in environmental protection and environmental safety, which are studied by fist- and second-level students of the educational and professional program’ Engineering Ecology,’ specialties E2 «Ecology» and G2 «Environmental Protection Technologies». It is emphasized that these disciplines are characterized by features determined by a combination of basic knowledge of management activities and specifi knowledge of natural and technical sciences. The programs of these disciplines are analyzed, and the diffrence in their content is noted in determining the most important issues to be studied. The author proposes an approach to improving the content of programs and updating educational information, which involves analyzing the latest scientifi publications in environmental management and environmental safety, as well as programs in this area implemented in foreign countries. The analysis of scientifi sources of information argues for the objective need to introduce environmental policy, sustainable development, and sustainable management of environmental objects into the content of the programs of the disciplines under consideration. Also relevant are the issues of public administration and legal frameworks, the integrity of management, the growing role of the public in environmental management, and the use of artifiial intelligence. The results of the survey of students showed interest in the issues of updating regulatory information, management practices for the implementation of environmental protection measures, and the use of artifiial intelligence in environmental management. In addition, they expressed their readiness to improve their knowledge through independent work in the disciplines and self-education.
Improving the quality of environmentalists’ training in management disciplines related to environmental protection and ecological safety
Keywords: природоохоронна діяльність; екологічна безпека; управління; якість підготовки; зміст програми дисципліни; environmental protection; environmental safety; management; quality of training; content of the discipline programme