Комп'ютерні компоненти для рішення проблем оптимального управління рухомим складом залізниць України - Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Мезенцев, Микола Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Вирішення завдань оптимального управління тяговим рухомим складом, як правило, виконується у припущеннях, що зовнішнє середовище щодо відношення до рухомого складу залишається незмінним та не впливає або слабо впливає на закони управління. Однак реальний рух рухомих складів по залізниці може вносити суттєві зміни в заздалегідь розроблені закони управління та графіки руху. Це пов’язано з тим, що по залізниці рухається множина рухомих складів, графіки руху яких можуть порушуватися, що може призвести до порушення оптимальних графіків руху цілого ряду рухомих складів. У зв’язку з цим у статті розглядаються підходи до управління складом із змінами, що склалися у зовнішньому середовищі.

The solution of the problems of optimal control of traction rolling stock, as a rule, is performed under the assumption that the external environment in relation to the composition remains unchanged and does not affect or weakly affects the laws of control. However, the actual movement of trains on the railway makes significant changes to the pre-calculated laws of control and schedules. In this regard, the article considers approaches to the control of the composition taking into account changes in the state of the environment.
Computer components for solving the problems of optimal control of the rolling stock of the railways of Ukraine
Keywords: комп’ютерні компоненти; оптимальне управління; тяговий рухомий склад; проактивне управління; зміна зовнішнього середовища; computer components; optimal control; traction rolling stock; change in the state of the environment; proactive control