Соціальна підтримка громадян України - мігрантів у новому соціокультурному середовищі (на прикладі Португалії) - Грибко, Ольга Владиславівна; Харківська-Дзюба, Жанна Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті вивчаються інтеграційні та адаптаційні процеси українців, особливо тих, що мають статус тимчасового захисту, для зрозуміння їхньої взаємодії з новим соціокультурним середовищем (на прикладі Португалії). Висвітлено питання взаємодії українців-мігрантів з батьківщиною, їх соціальна підтримка. Аналітичні висновки були зроблені на основі проведеного «Великого дослідження громади в Португалії», що проводилося в рамках проєкту «Розвиток української громади за кордоном під час війни Росії проти України» (у спільній взаємодії з Посольством України у Португальській Республіці та Українською асоціацією у Португалії Associaç̃ «Descoberta de momentos», у період з 15 листопада до 25 грудня 2023 р.).

This article studies the integration and adaptation processes of Ukrainians, especially those with the status of temporary protection, in order to understand their interaction with the new socio-cultural environment (using the example of Portugal). The issue of the interaction of Ukrainian migrants with their homeland, their social support is highlighted. Analytical conclusions were drawn on the basis of the "Great Research of the Community in Portugal", which was carried out as part of the project "Development of the Ukrainian Community Abroad during the War of Russia against Ukraine" (in cooperation with the Embassy of Ukraine in the Portuguese Republic and the Ukrainian Association in Portugal Associaç̃ " Descoberta de momentos", in the period from November 15 to December 25, 2023).
Social support of migrant citizens of Ukraine in the new sociocultural environment (on the example of Portugal)
Keywords: біженці; війна; адаптація біженців до соціокультурних умов; українська діаспора; інтеграція біженців; громадськість; refugees; war; adaptation of refugees to socio-cultural conditions; Ukrainian diaspora; integration of refugees; public