Роль конфуціанства в ідеологічній доктрині сучасного Китаю - Безродний, Андрій Геннадійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті здійснено спробу розглянути складну і часом суперечливу систему взаємодії, яка панує в сучасному Китаї між марксистською ідеологією та історично пріоритетною для цієї держави конфуціанською світоглядною системою. Представлені основні положення вчення Конфуція: традиціоналізм, внутрішня система морально-етичних цінностей і навіть сувора ієрархічна система соціальних взаємодій. Протягом ХХ та першої чверті ХХІ століття конфуціанство та марксизм пройшли складну, а подекуди і трагічну систему взаємин. Період «культурної революції» можна трактувати як часи протистояння двох ідеологічних доктрин від повної заборони Конфуція в період гострої соціально-політичної реформації («рух за нову культуру» та «культурна революція») до відносно нейтрального ставлення у проміжний історичний період. Сучасний етап розвитку ідеологічної моделі китайського суспільства можна охарактеризувати як творчий симбіоз між марксизмом і конфуціанством.

The article attempts to consider the complex and sometimes contradictory system of interaction that prevails in modern China between the Marxist ideology and the Confucian worldview, which is historically a priority for this state. The main tenets of Confucius’ teachings are presented: traditionalism, an internal system of moral and ethical values, and even a strict hierarchical system of social interactions. During the 20th and the first quarter of the 21st century, Confucianism and Marxism went through a complex and sometimes tragic system of relations. From the complete prohibition of Confucius during the period of acute socio-political reformation ("Movement for a new culture" and the "cultural revolution") to a relatively neutral attitude in the intermediate historical period. The current stage of development of the ideological model of Chinese society can be characterized as a creative symbiosis between Marxism and Confucianism.
The role of confucianism in the ideological doctrine of modern China
Keywords: конфуціанство; марксизм; Китай; "нова культура"; "культурна революція"; ідеологія; confucianism; marxism; China; "new culture"; "cultural revolution"; ideology