Механіка в НТУ "Харківський політехнічний інститут". Науковий доробок Анатолія Васильовича Бурлакова - Гутник, Марина Валеріївна; Морачковський, Олег Костянтинович (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут", 2015)
Показані деякі аспекти досліджень в Національному технічному університеті "Харківський політехнічний інститут" у галузі механіки. Аналізується науковий доробок професора А. В. Бурлакова та наводяться деякі відомості з особистого життя ученого. Розкрито, з якими труднощами зіткнулася молода людина на шляху до отримання вищої освіти, зокрема подана інформація про проявлену ним мужність під час другої світової війни. Після закінчення з відзнакою Харківського політехнічного інституту за спеціальністю «Динаміка та міцність машин» був аспірантом професора А.П. Філіппова. Блискуче захищає кандидатську, а пізніше, і докторську дисертації. Наведено перелік дисциплін, які викладав молодий науковець та розкрито напрям його наукових досліджень. Показано, які заходи передували вирішенню наукових проблем і де впроваджено їхні результати. Стверджується, що науковець був одним з перших авторів комп’ютерних розрахункових методів досліджень явища повзучості ізотропних та анізотропних матеріалів на довговічність оболонок, чисельного вивчення проблеми впливу повзучості на розподілення напружень навколо отворів на поверхні оболонок. Учений запровадив нові підходи до оцінки довготривалої міцності конструкцій. Він є автором першого у Радянському Союзі підручника з теорії пластичності й повзучості. Започатковані професором А. В. Бурлаковим дослідження і сьогодні розвиваються у НТУ "ХПІ".

Some aspects of research in the field of mechanics in the National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» are illustrated. Research works of professor A. V. Burlakov are analyzed and some information from the personal life of the scientist is pointed. It is disclosed what difficulties the young man met on his way to higher education. In particular the information about his courage in the Second World War is given. After graduation with honors from "Dynamics and durability of machines" of Kharkiv Polytechnic Institute he was the graduate student under the guidance of professor A.P. Filippov. He brilliantly defends the candidate dissertation and later the doctorate. The list of disciplines which was taught by a young research worker is cited and direction of his scientific research is uncovered. It is shown, what measures were preceded to the decision of scientific problems and where their results were introduced. It is stated, that the research worker was one of the first authors of computer calculation methods of research of the phenomenon of creep of isotropic and anisotropic materials on durability of shells, numeral studies of problem of influence of creep on distributing of tensions round openings on the surface of shells. The scientist introduced the new approaches to the estimation of long capacity of constructions. He is the author of the first in the Soviet Union textbook from the theory of plasticity and creep. Research works founded by professor A. V. Burlakov today are being developed in NTU "KhPI".
Mechanics in National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Scientific backlog by Anatoly Burlakov
Keywords: Бурлаков Анатолій Васильович; НТУ "ХПІ"; Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"; механіка; теорія пластичності та повзучості; Burlakov A. V.; NTU "KhPI"; mechanics; theory of plasticity and creep