Забезпечення якості оброблення отворів комбінованими свердлами у деталях з ПКМ - Пасічник, В. А.; Адаменко, Ю. І.; Бесарабець, Ю. Й.; Степаненко, С. О. (НТУ "ХПІ", 2015)
Під час обробки отворів у деталях з полімерних композиційних матеріалів (ПКМ) виникає ряд дефектів, зокрема ворсистість та викришування кромок отвору, розшарування матеріалу на вході та на виході інструменту з отвору, висока шорсткість, деструкція поверхневого шару та ін. З метою забезпечення якості обробки створено низку конструкцій осьових інструментів, які враховують специфічні фізико-механічні властивості композиційних матеріалів.

During processing holes in parts of polymeric composite materials (PCM), a number of defects, including hairiness and chipping edges of the hole, the bundle of material input and output of the tool from the hole, high roughness, destruction of the surface layer and others. In order to ensure quality of treatment created a series of designs of axial tools that take into account the specific physical and mechanical properties of composite materials.
Keywords: полімерні композиційні матеріали; дефекти; ворсистість; викришування; стійкість інструменту; тріщини