Фізико-хімічні і технологічні дослідження шлаків чорної металургії як вторинної сировини для виробництва будівельної кераміки - Лісачук, Георгій Вікторович; Щукіна, Людмила Павлівна; Цовма, Віталій Віталійович; Білостоцька, Любов Олександрівна; Філатов, Денис Анатолійович (ПАТ "Український науково-дослідний інститут вогнетривів ім. А. С. Бережного", 2011)
Досліджено можливість отримання будівельної кераміки з високим ступенем утилізації шлаків чорної металургії. Встановлено хімічний і фазовий склад шлаків, побудовано діаграми їх плавкості. Вивчено кінетику подрібнення шлаків, надано рекомендації щодо організації виробничого переділу їх підготовки. Розроблено склади керамічних мас, що містять від 30 % до 50 % доменного гранульованого і ваграночного шлаків, на основі яких методом напівсухого пресування отримано матеріали із характеристиками, що відповідають вимогам діючих стандартів до властивостей стінових і фасадних керамічних матеріалів.

The possibility of obtaining construction ceramics with a high degree of recycling of steel slag was investigated. The chemical and phase composition of slag was established, diagrams of their melting were drawn. The kinetics of grinding of slag was investigated, advice on the organization of production redistribution of their preparing was provided. Compositions of ceramic masses, containing as well as 30 % to 50 % of granulated blast and cupola slags were developed, on the basis of which materials with characteristics that meet current standards, the properties of wall and facade ceramics were obtained by semi-dry pressing method.
Physico-chemical and technological investigation of steel slag as secondary raw materials for production building ceramics
Keywords: доменні шлаки; хімічний і фазовий склад; кінетика подрібнення; стінові керамічні матеріали; domain, steel, cupola slag; chemical and phase composition; kinetics of grinding; wall and facade ceramics; шлаки; ваграночні шлаки; сталеплавильні шлаки; керамічні матеріали; фасадні керамічні матеріали