Історія становлення вітчизняної цирконієвої промисловості - Шпильовий, Леонід Вікторович; Білецький, Володимир Стефанович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Актуальність проблеми. Стаття присвячена історії становлення вітчизняної цирконієвої промисловості. Цирконій – рідкісний метал, широко застосувавий у різних галузях промисловості. Основним промисловим мінералом – носієм цирконію, – є циркон – силікат цирконію з домішками гафнію. Цирконові руди переробляються на цирконієві феросплави, металічний цирконій, діоксид цирконію та інші хімічні сполуки цирконію. Мета. Простеження і введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток цирконієвої промисловості на теренах України у першій половині ХХ ст.. Методи і апаратура. Літературний огляд, залучення архівних матеріалів, опис техніки і технології первинної переробки цирконієвих руд на Мазурівському родовищі України. Результати. Простежено вервечку подій, які розкривають технологічний та технічний поступ в розвитку видобутку і збагаченні цирконієвих руд на Мазурівському родовищі України. Наукова цінність розробки. Подана схема ланцюга апаратів первинної збагачувальної фабрики цирконієвих руд на Мазурівському родовищі. Описані режимні параметри, послідовність операцій та технологічні апарати. Практичне значення. Показано, що Маріупольське цирконове родовище стало першою сировинною базою цирконієвої промисловості України та СРСР. Освоєння родовища прискорило розвиток цирконієвої промисловості країни, допомогло виявити і розширити сфери застосування цирконію та його сполук у народному господарстві.

The relevance of the problem. The article is devoted to the history of the formation of the domestic zirconium industry. Zirconium is a rare metal widely used in various industries. The main industrial mineral – the carrier of zirconium – is zircon – zirconium silicate with impurities of hafnium. Zircon ores are processed into zirconium ferroalloys, metallic zirconium, zirconium dioxide, and other chemical compounds of zirconium. Goal. To trace and bring into scientific circulation the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of the zirconium industry in Ukraine in the first half of the twentieth century. Methods and equipment. Literature review, attraction of archival materials, description of the technique and technology of primary processing of zirconium ores at the Mazurovsky deposit in Ukraine. Results. A series of events is traced that reveal technological and technological progress in the development of mining and beneficiation of zirconium ores at the Mazurovsky deposit in Ukraine. Scientific value of the development: a circuit diagram of the apparatus of the primary processing plant of zirconium ores at the Mazurovsky deposit is presented. The operational parameters, the sequence of operations and technological devices are described Practical value. It is shown that the Mariupol zircon deposit became the first raw material base of the domestic zirconium industry. The development of the deposit accelerated the development of the country's zirconium industry, helped to identify and expand the scope of zirconium and its compounds in the national economy.
History of formation of domestic zirconium industry
Keywords: техніка та технологія збагачення циркону; engineering and technology of zircon ore dressing